Weekverslag 25 februari 2018

Net als je denkt dat de lente er weer aankomt vriezen je tenen ineens eraf!

 

Maar afgelopen week hebben we wel lekker in de zon kunnen zitten bij de boerderij – gewoon een kwestie van een warm microklimaat opzoeken.

Verder hebben we zwerfkip Tokkie kunnen verwelkomen in onze kas. Wat gaat ze doen? Woelen! Samen met Haantje en andere Tokkie nemen ze het werk over van Frank en Stein. Ze maken de bodem zaai-klaar en hopelijk ruimen ze ook de overblijfselen van onze spintplaag van afgelopen zomer op.

Zwerfkip Tokkie van Anne Marie komt met persoonlijke verhuiskoets haar nieuwe thuis inrichten
De bodem vóór aankomst kippen, een beetje aangestampt door duckies
tokkie aan het werk

 

bodem na kippenactie – lekker los en bemest
Haantje kijkt toe….

Karton Mania

Het begint een ware obsessie te worden. Overal in Zwolle zijn we op zoek naar bruin, ongedrukt karton om onze paden en bedden mee te bedekken. En we zijn lang niet klaar! Dus doorverzamelen 🙂

 

Anne Marie heeft alles onder controle

En voor het publiek dat argeloos dit bericht aan het lezen is….Breng ons jouw kartonnen dozen! Aub, help ons!!!!! En krijg als beloning een rondleiding van onze bevroren tuin en misschien een eendenei.

(af te leveren bij Wijkboerderij de Schellerhoeve op een maandag, woensdag of in het weekend op afspraak)

Rints blijft onvermoeibaar heen en weer sjouwen met karton

En de tuin begint echt vorm te krijgen.

dat zie je toch?

 

“Mag ik je bakfiets lenen?”

racen!

Vroeg Gerben mij, met een lieve blik in zijn ogen. 

“Ja natuurlijk” was mijn nietsvermoedende antwoord.

Een half uur later ligt alles uit elkaar, en rollen de wielen zonder bak het erf over (overdrijving natuurlijk, maar leuk voor het verhaal)

Nog een half uur later is er veel geklang en geklong uit het werkhok. Er wordt met rare spuitbussen in rare gaten gespoten. Stukjes die ik niet eens wist bestonden in mijn fiets komen tevoorschijn en worden grondig onderzocht. (Bakfiets schaamde zich ook wel een beetje)

Nog een half uur later scheurde Gerben door de bochten op onze nu wel geoliede mean machine! Smooth 🙂

En gelukkig maar want….

Kachelhout

De geiten en de schapen zijn bezig met het ‘ont-basten’ van al het lekkere snoeisel van de wilgenknot op het terrein. Leuk en goed voor hen en voor mij. Hout zonder bast droogt veel sneller uit. We kunnen het volgende winter al gebruiken als aanleghout voor de hoge rendement kachel thuis. Dus, naar huis daarmee, met de bakfiets…

geit viert carnaval en wacht op zijn takken
ontbastte takken wachten op zagen
in de nieuwe vlotte bakfiets, naar huis om te drogen

 

Elektrisch broodmes

Gerben en het elektrische broodmes

Da’s leuk, wilgenstammen zagen met een elektrisch broodmes 🙂  Gaat een stuk sneller in ieder geval. Harry vond met de hand zagen en effe afzien lekker op woensdag. Het maakt ook helemaal niks uit, want het gevolg is dat we nu stammetjes hebben voor het inenten van oesterzwammen. Daar gaan we lekker van smikkelen volgend jaar. Gisteren bij de nieuwe permacultuuropleiding hebben we ze ingeënt – maar daar heb ik helaas nog geen foto van – komt later!

Harry doet het op de ouderwetse manier…

 

Speciaal bezoek

En we hebben regelmatig bezoek van onze hele speciale bonte boerderijmerel – mooierd.