Wat is jouw rol in het (eco)systeem?

Permacultuur is een ontwerpsysteem. Het streven daarbij is om de menselijke behoeften te vervullen op een manier die het ecosysteem ook stimuleert en ondersteunt. Met permacultuur wil je je natuurlijke rol in het (eco)systeem herontdekken.

Technieken of talenten?

Technieken en strategieën vormen vaak de hoofdmoot in veel informatie over permacultuur. Bijvoorbeeld over voedselbossen, moestuinen en ecodorpen.

Raar genoeg ontbreekt meestal het onderzoek naar onszelf. Wat is jouw rol in het geheel? En wat betekent dat voor de acties die je zou kunnen ondernemen? Dit heet soms ‘sociale permacultuur’ en wordt vaak als een aparte tak beschouwt.

Er is niks mis met technieken. Ze zijn effectief en belangrijk. Succes boeken met dit soort technieken vraagt echter om veel onderzoek, kennis en uithoudingsvermogen.

Als jouw natuurlijke talenten en kwaliteiten duidelijk in een andere richting wijzen houd je het niet lang vol!

Net zoals een baan waarin je te gestrest raakt. Die je overvraagt en geen ruimte laat voor je eigen inzichten en creativiteit.

De Eco-carrièrebeurs

Een ecosysteem is eigenlijk te beschouwen als een groot economie. Met leven als winst en materie als betaalmethode.

Elk organisme heeft een (andere) rol in het (eco)systeem. De niet-menselijke levensvormen vertonen gedrag dat het ecosysteem vanzelf stimuleert en ondersteunt.

Het unieke talent van een bever is ‘dammen bouwen’. Bij de plaatselijke eco-carrièrebeurs gaat hij echt niet kiezen voor een toekomst als voedselbos-aanlegger . Hij houdt immers meer van het afbreken van bomen 😉 En toch doet hij dat op een manier die de diversiteit van het gehele levenssysteem stimuleert. (Knap!)

Een bij bijvoorbeeld bestuift bloemen. Die is weer niet geïnteresseerd in dammen bouwen en heeft er geen aanleg voor. Dus doet hij het niet.

Vergeet je missie niet!

Maar wij dan? Vaak verwarren we ‘visie’ met ’technieken’ en vergeten we onze persoonlijke missie te onderzoeken en in te zetten. Vaak denken we dat permacultuur alleen relevant is als je land hebt, of een toekomst in de voedselproductie wilt.

Gelukkig klopt dat niet!

Permacultuur is een universeel ontwerpsysteem. Je kunt de principes (ankerpunten) inzetten om dat waar je goed in bent (misschien lesgeven, of de zorg, of techniek?) op een andere manier te benaderen en uit te voeren. Op een zodanige manier verder te ontwikkelen, dat meer leven en vitaliteit het gevolg zijn. Voor jou, voor de mensen om je heen en voor het ecologische geheel.

Wat is jouw microklimaat?

Ik wil je uitnodigen om jezelf te onderzoeken zoals je misschien een plant of dier zou onderzoeken voor in de tuin. Wil je in de zon staan of heb je liever schaduw?

Wat heb Je nodig en wat produceer je?

  • Waar liggen je echte talenten
  • Wat zijn je kernkwaliteiten
  • Waar wordt je blij van?
  • Waar voel je je prettig?
  • Met wie en met wat voel je je prettig?
  • Wat heb je te bieden?
  • Wat wil je bieden?

Pas je bij je huidige omstandigheden? Welke beeld van de toekomst past bij jou?

Waar ben ik voor gemaakt?
Dat ga ik doen!

Klinkt vaag. Het is kernachtig.

Ik word niet superblij van voedselbossen ontwerpen en aanleggen. Ik kan het wel, maar het is niet echt mijn keuze. Ik word blij van mensen faciliteren in hun zoektocht naar hun echte rol in het leven. Ik word ook blij van elke dag buiten zijn in onze permacultuurtuin.

Dus ik combineer het ene met het andere, zodat er een systeem ontstaat dat mij ondersteunt en meteen ook mijn wijdere omgeving.

Permacultuuropleiding

Tijdens een permacultuuropleiding bij Permacultuur Zwolle besteden we veel tijd aan het structureel onderzoeken van welke rol jij echt wilt innemen in jouw leven en het geheel. En hoe je dat met permacultuurprincipes en technieken kunt realiseren.

Natuurlijk Herstel

Onze permacultuurtuinen worden ingezet als een veilige ruimte voor mensen die overspannen zijn of overspannen dreigen te worden. Daar kun je experimenteren met het leven om je heen met:

  • nieuwe dingen uitproberen
  • het ‘fout’ laten gaan
  • stapsgewijs richting een nieuwe levensdoel bewegen
  • of misschien toch terug naar je oude beroep met vernieuwde energie en inzichten

Natuurcoaching

Natuurcoaching wordt ook voor dezelfde doeleinden
gebruikt als Natuurlijk Herstel, maar dan een-op-een en intensief.

Als je een bij bent, wees een bij. Als je een bever bent wees een bever. Diversiteit is de sleutel.