De wintertijd is plant- en snoeitijd in de eetbare tuin. Nu kun je de vijg, kiwi en druif snoeien. Snel voordat de sapstroom weer op gang komt!
Of je nu gaat snoeien of nieuwe planten in de grond zet, een beetje onderzoek vooraf zorgt ervoor dat de planten doen wat jij wilt!
Functies van eetbare planten
Hè? Functies? Ja, functies! Bepaal van tevoren wat je wilt dat de plant voor je doet. Is fruit produceren de belangrijkste functie? Of moet hij ook schaduw creëren, of juist helemaal geen schaduw creëren?
Permacultuur is een ontwerpproces waarbij je van tevoren heel goed nadenkt zodat je tuin veel gecombineerde functies heeft, en dus efficiënt gebruik maakt van de ruimte. Lees hier meer over het ontwerpproces en de functies.
Als je weet wat je met je planten wilt bereiken, kun je onderzoeken hoe je ze het beste in de ruimte kunt organiseren. Planten kunnen op veel manieren worden gekweekt, zodat ze doen wat jij wilt. Dit wordt de teeltwijze genoemd
Een klimplant die ook schaduw moet geven, of een pergola, heeft een andere teeltwijze nodig dan een klimplant die veel vruchten moet geven en tegelijkertijd ruimte moet besparen (zoals de druiven in de wijngaard hieronder).
Teeltwijze van de kiwi, de vijg en de druif
Er is al veel geschreven over hoe je fruit kunt kweken, dus dat ga ik niet doen. Kijk gewoon eens op deze deskundige website of koop hun waanzinnige ‘Groenten en Fruit Encyclopedie’.
Snoeien in de eetbare stadstuin, hoe en waarom?
Er is veel discussie in ‘permaland’ over het wel of niet snoeien van fruitstruiken en -bomen. Het voordeel van snoeien is dat het de fruitproductie stimuleert en verhoogt. Je snoeit ziek hout weg waardoor je planten gezonder blijven en de plant van binnen open blijft. Goede ventilatie voorkomt schimmelziekten.
Voor mij is ruimtegebrek ook een belangrijk argument. Als je hectares grond hebt, kun je de bomen en struiken die verder van je huis staan wat meer hun gang laten gaan. Maar als je een klein perceel hebt, wil je zoveel mogelijk opbrengst en diversiteit. Snoeien stimuleert de aanmaak van vruchtdragend hout en houdt je planten compact.
Als Engelse ben ik natuurlijk helemaal weg van leifruit, waaiers, stapvruchten, enzovoort, enzovoort. Het ziet er ook mooi uit en maakt het onderhouden en overzien van je tuin gemakkelijker. Stepover fruit kan gemakkelijk een moestuin omringen als een natuurlijke afscheiding. De zwakke wortels van miniboompjes concurreren niet zo met je moestuinplanten als een grote boom zou doen.
Hoe snoei je?
Stap één is begrijpen welke takken volgend jaar vruchten zullen dragen. Dit verschilt per soort. Een kiwi en een vijg dragen vruchten op het hout dat één jaar oud is. Met andere woorden, het hout dat het jaar daarop is gegroeid.
Je doel is om eenjarig hout te behouden en de groei ervan te stimuleren. Snoeien is noodzakelijk omdat je anders enorme planten krijt die alleen vruchten dragen op de uiteinden van de takken.
Lees eerst de onderstaande artikelen. En met de informatie in je hoofd ga je goed naar je planten kijken en probeer je de instructies op te volgen. Vaak hebben deze planten achterstallig onderhoud. Je ziet door de bomen het bos niet meer en weet weer niet waar je moet beginnen. Dan is een snoeicursus een goed idee! Woon je in Zwolle? Dan kom je graag helpen.
Nadelen van snoeien?
Een nadeel van snoeien is dat je de plant letterlijk verwondt. Je snijdt hem, dus de wond kan schimmels en ziekten binnenlaten. Snoeien moet voorzichtig en met beleid gebeuren.
- Gebruik schoon gereedschap. Maak je snoeischaar schoon na het snoeien van elke plant (met alcohol oid).
- Zorg ervoor dat je gereedschap scherp is zodat de snede mooi vlak is. Een rafelige snede verzamelt water en kan leiden tot rot en een ingang voor schimmels.
- Snoei alleen bij droog weer en als het niet hard vriest
- Snoei met beleid en alleen wat nodig is. Weet wat je doet. Hak er niet zomaar in!
Experimenteren en volhouden!
Snoeien kan behoorlijk ingewikkeld aanvoelen. Maar als je de instructies zo goed mogelijk volgt en dan blijft observeren, zul je zien wat je wel en niet goed hebt gedaan en kun je je methode daarop aanpassen. Het is een proces!
Woon je in Zwolle en wil je toch hulp met leren snoeien? Vul onderstaande contact form in en ik neem contact met je op.