Unsubscribe!

Nee, niet van mijn blog natuurlijk…

Wel van alle blogs en websites waar je een nieuwsbrief van ontvangt, die je nooit leest.
En waarom zou je? Omdat je met deze piepkleine actie een hoop onzichtbare energie spaart.

Het internet

Love it: Educatief, sociaal, slim, handig, multifunctioneel… niet meer weg te denken. Energie gebruik: 70 miljard kWh per jaar volgens deze bron. Hoeveel gloeilampen is dat eigenlijk?
Volgens andere bronnen 1 of 2% van de totale globale energiegebruik jaarlijks. Het is niet precies uit te rekenen, “hoe lang is een stuk touw”, zoals ze het in het Engels zeggen.

 

1 of 2 % klinkt eigenlijk best oké. En ook niet onbelangrijk: het gebruik van internet spaart veel energie uit op andere gebieden. Denk aan: Minder boeken kopen? Meer thuis werken, dus minder reizen? Beter handelen rondom duurzaamheid-issues want beter geïnformeerd. En vast nog veel meer.

Wat wel duidelijk is, is dat er veel energie verspild wordt door bepaald internetgebruik. Deze energieverspilling is onzichtbaar voor jou en ook passief. Je hebt het waarschijnlijk niet eens in de gaten. Je kunt het vergelijken met sluipverbruik.

Met een paar heel klein gedragsaanpassingen verklein je je internet energie-‘voetafdruk’.

Het kost je niks behalve een paar minuten per keer dat je je e-mail opent. Je levert niks in. Het spaart je waarschijnlijk tijd. Het helpt met focussen. Zie het als de internetversie van ‘decluttering’.

Wat kun jij doen?

  • Je uitschrijven van e-maillijsten e.d. die je niet leest of niet belangrijk vindt
  • Geen onnodige mails sturen (spaar je gedachten op voor één grote e-mail)
  • Je online mailbox legen – dat spaart een heleboel heen-en-weer-verkeer.

En nog een paar manieren:

  • Je zoekmachine veranderen in Ecosia. Zoeken wordt gecompenseerd met bomenplant
  • Veel gebruikte websites in je favorieten opslaan
  • Je eigen website via een duurzame host regelen. Ik gebruik Natuurlijk! Web & Hosting en de service is uitstekend.

Hoe deze maatregelen energie besparen kun je hier lezen.

Heel kort: Met elke mail die je stuurt of ontvangt en met elke meegestuurde bijlage. Met elke zoekopdracht gebruik je meer energie dan je beseft. Het energiegebruik zie je niet terug op je energierekening. De energie wordt gebruikt door de datacentra.

Dus elke keer dat jij een nieuwsbrief ontvangt kost het onzichtbare energie. Als je zou optellen hoeveel ongelezen nieuwsbrieven er zijn in alle inboxen van de hele wereld… daar valt een heleboel winst te halen.

Momenteel ben ik bezig met me uit te schrijven van nieuwsbrieven. Elke keer die ik de mail opendoe zorg ik ervoor dat ik tenminste een niet gebruikt nieuwsbriefaccount verwijder. Het is een soort meditatie geworden, een soort microgewoonte die nuttig is en goed voelt.
Vooral in promoties en spam kijken, want daar zitten ze waarschijnlijk…

Enne, als je mijn blogs toch niet zo interessant vind… graag even unsubscriben ☺