Student Ervaringen

Miranda, Lochem, 2023

Super leuke jaarcursus gehad! Ik heb veel kennis opgedaan en altijd de ruimte gevoeld om te kunnen sparren. Fijn om van elkaar te leren, en om ieders eigen ontwerpproces mee te mogen maken

Aafke, Zwolle 2023

De permacultuur jaaropleiding bij Katharine Hone is een hele leuke en brede opleiding. Je ontdekt dat permacultuur niet alleen over de natuur, ecosystemen of tuinontwerpen gaat, maar ook over hoe je zelf in het leven staat, wat je wilt en je contact met anderen. Katharine geeft vol passie les en ze is ook beschikbaar tussen de lessen door. Bovendien is ze een soort wandelende bibliotheek waar je heel veel van kunt leren. Bedankt Katharine, ik heb er echt van genoten!

Hanna van Oostrum, struintuin.com, 2015

Ik ben erg blij met de jaaropleiding permacultuur. Ik ging erheen met veel praktische vragen: wat moet ik doen aan al die slakken in mijn tuin? Welke planten moet ik juist wel of juist niet bij elkaar zetten? In plaats van een concreet antwoord op dit soort individuele vragen, heb ik juist veel meer inzicht gekregen in hoe de natuur werkt en hoe alles van invloed is op elkaar. Ik ben in staat om verbanden te leggen en daardoor op een veel slimmere manier deze praktische vragen te bekijken en oplossingen te zoeken. Het is een manier die meer onderzoek en diepgang vraagt, maar dat is precies waar Permacultuur voor staat: geen pasklare snelle oplossingen, maar observeren en ontwerpen, zodat op de lange termijn een samenhangend ecosysteem ontstaat.”

Martijn, Zwolle 2020

Het leuke aan de opleiding was het regelmatig maken van een tuinontwerp, wat vaak de tuin van één van de cursisten was. Je merkt dat je gedurende het jaar van de opleiding, naarmate je meer kennis opdoet, steeds meer elementen meeneemt in je ontwerpen. Je gaat in je ontwerp meer kijken naar waar de zon valt, waar de wind vandaan komt, wat het laagste punt is in de tuin i.v.m. water etc. en dat pas je weer toe op de wensen van de eigenaar van de tuin. Je maakt op deze manier best wat “vlieguren”.

Bram, Moorlanden.nl, 2020

Katharine, je hebt mij op een nieuwe manier leren observeren vanuit natuurlijke en (eco)logische principes. Met jouw Engelse accent in m’n achterhoofd denk ik bij het ontwerpen van onze plek bij ieder keuze: “Wat heeft het organisme (of de eindgebruiker) nodig?” Welke invloed hebben mijn keuzes? Ik kan nog heel lang uitweiden, maar kort gezegd heeft de jaaropleiding een levens veranderende bijdrage geleverd aan mijn persoonlijke ontwikkeling. 

Anita Baarstra, Groningen 2013

Katharine heeft in de permacultuur jaarcursus mijn kijk totaal veranderd. Zo was er in mijn moestuin bijvoorbeeld een bramenafscheiding die heel veel schaduw gaf. Katharine liet mij zien hoe je de tuin daar op kunt afstemmen en er juist je voordeel mee kunt doen. Ook de kringlopen sluiten en de relaties tussen alle elementen versterken in de tuin waren belangrijke eye-openers.  Dat het heel belangrijk is voor ogen te houden hoeveel energie je erin wilt steken en dat je altijd heel veel tijd aan observeren moet besteden; hoe is het daar op die plek met die grond en die omstandigheden. Experimenteren heb ik geleerd in de pdc; kijk maar en probeer maar en als het niet lukt, doe dan wat met deze feedback. Ten slotte was het ook nog heel bijzonder om erachter te komen dat permacultuur niet alleen over tuinen gaat maar (juist heel erg) over mensen.

Cursist jaaropleiding 2016

In 2016 heb ik meegedaan aan de permacultuur jaaropleiding die werd gegeven door Katherine Hone. Voor aanvang van de cursus kende ik eigenlijk naast de term permacultuur alleen een paar permacultuur principes die me erg aanspraken. Zoals “werken met in plaats van tegen de natuur”, “geen kunstmest en geen pesticiden”, “diversiteit”, “creëer randen en overgangsgebieden ”  en “maak gebruik van de hoogte”. Dus een goede reden om me in te schrijven. Ik wilde namelijk een beter beeld krijgen van het begrip permacultuur alsook van de praktische invulling en toepasbaarheid van permacultuur. Daarnaast wilde ik informatie verzamelen om een helder antwoord te vinden op de vraag of voedselproductie op basis van permacultuur haalbaar is vanuit het huidige gangbare economisch oogpunt en qua benodigde opbrengst om de wereld te eten te geven. Als het zo’n geweldige aanpak is, waarom wordt dit dan niet al veel meer wordt toegepast? Geen eenvoudige vraag en een nog minder eenvoudig antwoord.

Met beperkte basiskennis van planten en insecten begonnen aan de cursus. Zeker vergeleken met enkele andere deelnemers was (en is) deze kennis bij mij zeer beperkt. Er waren deelnemers die betere analyses en uitleg konden gegeven over planten dan menige plantengids. Maar dat is dus geen belemmering gebleken. Het was een zeer gemêleerde groep mensen waar veel kennis en ervaring werd gedeeld op uiteenlopende gebieden. Samen deze cursus volgen en aan opdrachten werken past prima bij het begrip permacultuur. Tijdens en na de cursusperiode heb ik ook veel gelezen over permacultuur en aanverwante gebieden. Stof tot nadenken. 

De cursusopzet zorgt voor een goede mix van theorie en toepassen. Met toepassen bedoel ik dan niet alleen het uitwerken van een ontwerp maar zeker ook het gericht observeren, analyseren en bespreken van uiteenlopende zaken. Alleen lezen is niet genoeg. De theorie toepassen zorgt voor extra begrip. De optionele extra cursusdag over Sketchup (software pakket) vond ik ook erg leerzaam. Gaandeweg de cursusdagen zie je ook de groep ontwikkelen en leer je elkaar beter kennen. Het zelfstandig en met de groep werken aan verschillende opdrachten werkt erg verhelderend. Het uitwerken van mijn eigen ontwerpopdracht is best een uitdaging voor me geweest. In het begin ging het heel voortvarend tot het moment dat ik de verzamelde informatie moest worden omgezet in één concreet ontwerp. Met name door bespreking van de opdracht met medecursisten en Katharine is daar voortgang in gekomen. Katharine brengt gedurende de cursus erg veel kennis en ervaring in. Niet belerend maar informerend. Ze staat open voor vele alternatieve zienswijzen en geeft haar inzichten en zienwijze weer, in plaats van het opdringen van een overtuiging of regel. Ze weet als geen ander met de zeer uiteenlopende individueen een groep te laten ontstaan. 

De uitkomst: Voor mij is permacultuur geen strak omlijnd begrip maar een denkraam waar veel ruimte zit voor eigen invulling. Er zijn meerdere wegen te bewandelen. Observeren, analyseren/evalueren, voorlopige conclusie & actie (uitproberen, uitbouwen, aanpassen,..) en weer observeren. Een manier van werken en denken. En manier die overigens grote overeenkomsten vertoond met een bekende aanpak binnen IT startups. Denkend waarnemen, proberen, meten en waar nodig aanpassen op basis van waarnemingen.

Anita Baarstra

Katharine heeft in de permacultuur jaarcursus mijn kijk totaal veranderd. Zo was er in mijn moestuin bijvoorbeeld een bramenafscheiding die heel veel schaduw gaf. Katharine liet mij zien hoe je de tuin daar op kunt afstemmen en er juist je voordeel mee kunt doen. Ook de kringlopen sluiten en de relaties tussen alle elementen versterken in de tuin waren belangrijke eye-openers.  Dat het heel belangrijk is voor ogen te houden hoeveel energie je erin wilt steken en dat je altijd heel veel tijd aan observeren moet besteden; hoe is het daar op die plek met die grond en die omstandigheden. Experimenteren heb ik geleerd in de pdc; kijk maar en probeer maar en als het niet lukt, doe dan wat met deze feedback. Ten slotte was het ook nog heel bijzonder om erachter te komen dat permacultuur niet alleen over tuinen gaat maar (juist heel erg) over mensen.

Tineke Filarski

Het was echt een leuke dag met weer heel verfrissende inzichten. Vooral het weer samen doen en van elkaar leren ervaar ik als zeer verhelderend.

Margo Schellekens

Veel geleerd in korte tijd; ervaringen gedeeld en in groepjes met elkaar een ontwerp getekend; dit was heel verrijkend! Ik kijk terug op een positieve en productieve dag! Zeer de moeite waard!

Birgit Filippini

Ik wilde de masterclass met Katharine volgen om mijn kennis weer op te frissen en nieuwe inzichten te verkrijgen. De masterclass met Katherine vindt plaats in de ontspannen sfeer van een bestaande tuin bij een particulier. Binnen deze setting wordt zeer serieus het stappen plan doorgenomen en gaan we aan de slag. De basisplattegrond was al opgezet door de eigenaar van de tuin.  Omdat de tijd beperkt was en we een zo goed mogelijk onderbouwd plan wilde neerleggen werden we in groepjes verdeeld. Zo werden de grondanalyse, zones, sectoren en beperkende factoren duidelijk uitgewerkt en gezamelijk besproken. Tijdens de bespreking komen ook belangrijke zaken als SWOC, functies en doelen aan bod.  Naar keuze werden groepen gevormd voor de uiteindelijke uitwerking van het ontwerp. Katharine was steeds op de achtergrond aanwezig met uitleg indien gevraagd, of aanwijzingen die belangrijk zouden kunnen zijn. Een intense dag met als eindresultaat 3 ontwerpen waarmee de eigenaar aan de slag kan. Voor mij weer een frisse kijk op het ontwerpen, het proces, en hoe belangrijk het is de bodem goed te analiseren.Dank je wel Katharine, ik ben weer veel wijzer geworden.

Sjakkelien de Kwaasteniet

Ik heb Katharine tijdens de workshop `de eetbare siertuin’ leren kennen. Ik vond haar manier van lesgeven zo verfrissend dat ik haar op een later moment heb gevraagd mij te begeleiden om mijn droom om een moestuin op afstand,volgens de permacultuur principes vorm te gaan geven. Ook tijdens deze één-op één begeleiding was zij zeer inspirerend, maar ook realistisch en heeft mij een waardevolle stap laten zetten in mijn avontuur in Frankrijk. Katharine is een echte vakvrouw! Op een natuurlijke manier weet ze haar passie en missie uit te dragen. Super!!

Gea 

Ik vond het heel fijn en helpend dat je me geholpen hebt om mijn plan rondom de ouderen verder uit te diepen aan de hand van het designweb.  Al werkend met het designweb merk ik dat ik er heel veel uit me komt. Ik kan het allemaal nog niet zo goed rubriceren. Tegelijkertijd merk ik dat ik wel verder kom in het proces.  Ik ga ermee verder. Steeds stukje bij beetje.