Student Ervaringen

Jaaropleiding

Ervaringen van een deelnemer van de  jaaropleiding 2016

In 2016 heb ik meegedaan aan de permacultuur jaaropleiding die werd gegeven door Katherine Hone. Voor aanvang van de cursus kende ik eigenlijk naast de term permacultuur alleen een paar permacultuur principes die me erg aanspraken. Zoals “werken met in plaats van tegen de natuur”, “geen kunstmest en geen pesticiden”, “diversiteit”, “creëer randen en overgangsgebieden ”  en “maak gebruik van de hoogte”. Dus een goede reden om me in te schrijven. Ik wilde namelijk een beter beeld krijgen van het begrip permacultuur alsook van de praktische invulling en toepasbaarheid van permacultuur. Daarnaast wilde ik informatie verzamelen om een helder antwoord te vinden op de vraag of voedselproductie op basis van permacultuur haalbaar is vanuit het huidige gangbare economisch oogpunt en qua benodigde opbrengst om de wereld te eten te geven. Als het zo’n geweldige aanpak is, waarom wordt dit dan niet al veel meer wordt toegepast? Geen eenvoudige vraag en een nog minder eenvoudig antwoord.

Met beperkte basiskennis van planten en insecten begonnen aan de cursus. Zeker vergeleken met enkele andere deelnemers was (en is) deze kennis bij mij zeer beperkt. Er waren deelnemers die betere analyses en uitleg konden gegeven over planten dan menige plantengids. Maar dat is dus geen belemmering gebleken. Het was een zeer gemêleerde groep mensen waar veel kennis en ervaring werd gedeeld op uiteenlopende gebieden. Samen deze cursus volgen en aan opdrachten werken past prima bij het begrip permacultuur. Tijdens en na de cursusperiode heb ik ook veel gelezen over permacultuur en aanverwante gebieden. Stof tot nadenken. 

De cursusopzet zorgt voor een goede mix van theorie en toepassen. Met toepassen bedoel ik dan niet alleen het uitwerken van een ontwerp maar zeker ook het gericht observeren, analyseren en bespreken van uiteenlopende zaken. Alleen lezen is niet genoeg. De theorie toepassen zorgt voor extra begrip. De optionele extra cursusdag over Sketchup (software pakket) vond ik ook erg leerzaam. Gaandeweg de cursusdagen zie je ook de groep ontwikkelen en leer je elkaar beter kennen. Het zelfstandig en met de groep werken aan verschillende opdrachten werkt erg verhelderend. Het uitwerken van mijn eigen ontwerpopdracht is best een uitdaging voor me geweest. In het begin ging het heel voortvarend tot het moment dat ik de verzamelde informatie moest worden omgezet in één concreet ontwerp. Met name door bespreking van de opdracht met medecursisten en Katharine is daar voortgang in gekomen. Katharine brengt gedurende de cursus erg veel kennis en ervaring in. Niet belerend maar informerend. Ze staat open voor vele alternatieve zienswijzen en geeft haar inzichten en zienwijze weer, in plaats van het opdringen van een overtuiging of regel. Ze weet als geen ander met de zeer uiteenlopende individueen een groep te laten ontstaan. Katharine zou soms wat stelliger mogen zijn in het uitdragen van haar zienwijze.

De uitkomst: Voor mij is permacultuur geen strak omlijnd begrip maar een denkraam waar veel ruimte zit voor eigen invulling. Er zijn meerdere wegen te bewandelen. Observeren, analyseren/evalueren, voorlopige conclusie & actie (uitproberen, uitbouwen, aanpassen,..) en weer observeren. Een manier van werken en denken. En manier die overigens grote overeenkomsten vertoond met een bekende aanpak binnen IT startups. Denkend waarnemen, proberen, meten en waar nodig aanpassen op basis van waarnemingen.

Het sluitende antwoord op de haalbaarheid en randvoorwaarden van wijdverbreide toepassing binnen de huidige samenleving heb ik nog niet. Wel kijk ik weer met een verrijkte blik naar de wereld en zeker ook naar de rol van de natuur daarbij. Observeer, analyseer en probeer dingen met als doel om te leren en te verbeteren. Keer op keer weer.

Anita Baarstra

Katharine heeft in de permacultuur jaarcursus mijn kijk totaal veranderd. Zo was er in mijn moestuin bijvoorbeeld een bramenafscheiding die heel veel schaduw gaf. Katharine liet mij zien hoe je de tuin daar op kunt afstemmen en er juist je voordeel mee kunt doen. Ook de kringlopen sluiten en de relaties tussen alle elementen versterken in de tuin waren belangrijke eye-openers.  Dat het heel belangrijk is voor ogen te houden hoeveel energie je erin wilt steken en dat je altijd heel veel tijd aan observeren moet besteden; hoe is het daar op die plek met die grond en die omstandigheden. Experimenteren heb ik geleerd in de pdc; kijk maar en probeer maar en als het niet lukt, doe dan wat met deze feedback. Ten slotte was het ook nog heel bijzonder om erachter te komen dat permacultuur niet alleen over tuinen gaat maar (juist heel erg) over mensen.

Ervaringen van de masterclass ontwerp

Tineke Filarski

Het was echt een leuke dag met weer heel verfrissende inzichten. Vooral het weer samen doen en van elkaar leren ervaar ik als zeer verhelderend.

Margo Schellekens

Veel geleerd in korte tijd; ervaringen gedeeld en in groepjes met elkaar een ontwerp getekend; dit was heel verrijkend! Ik kijk terug op een positieve en productieve dag! Zeer de moeite waard!

Birgit Filippini

Ik wilde de masterclass met Katharine volgen om mijn kennis weer op te frissen en nieuwe inzichten te verkrijgen. De masterclass met Katherine vindt plaats in de ontspannen sfeer van een bestaande tuin bij een particulier. Binnen deze setting wordt zeer serieus het stappen plan doorgenomen en gaan we aan de slag. De basisplattegrond was al opgezet door de eigenaar van de tuin.  Omdat de tijd beperkt was en we een zo goed mogelijk onderbouwd plan wilde neerleggen werden we in groepjes verdeeld. Zo werden de grondanalyse, zones, sectoren en beperkende factoren duidelijk uitgewerkt en gezamelijk besproken. Tijdens de bespreking komen ook belangrijke zaken als SWOC, functies en doelen aan bod.  Naar keuze werden groepen gevormd voor de uiteindelijke uitwerking van het ontwerp. Katharine was steeds op de achtergrond aanwezig met uitleg indien gevraagd, of aanwijzingen die belangrijk zouden kunnen zijn. Een intense dag met als eindresultaat 3 ontwerpen waarmee de eigenaar aan de slag kan. Voor mij weer een frisse kijk op het ontwerpen, het proces, en hoe belangrijk het is de bodem goed te analiseren.Dank je wel Katharine, ik ben weer veel wijzer geworden.

Een op een begeleiding

Sjakkelien de Kwaasteniet

Ik heb Katharine tijdens de workshop `de eetbare siertuin’ leren kennen. Ik vond haar manier van lesgeven zo verfrissend dat ik haar op een later moment heb gevraagd mij te begeleiden om mijn droom om een moestuin op afstand,volgens de permacultuur principes vorm te gaan geven. Ook tijdens deze één-op één begeleiding was zij zeer inspirerend, maar ook realistisch en heeft mij een waardevolle stap laten zetten in mijn avontuur in Frankrijk. Katharine is een echte vakvrouw! Op een natuurlijke manier weet ze haar passie en missie uit te dragen. Super!!

Gea 

Ik vond het heel fijn en helpend dat je me geholpen hebt om mijn plan rondom de ouderen verder uit te diepen aan de hand van het designweb.  Al werkend met het designweb merk ik dat ik er heel veel uit me komt. Ik kan het allemaal nog niet zo goed rubriceren. Tegelijkertijd merk ik dat ik wel verder kom in het proces.  Ik ga ermee verder. Steeds stukje bij beetje.