Het slakkenstoplicht, combinatieteelt om plagen te beheren

 

Slakken houden niet van rood. Dan stoppen ze.

Of dat is mijn ervaring in ieder geval.

rode boerenkool

Maar alleen als het rood in combinatie gebruikt is met groen. En oranje mag er ook bij zijn voor de gezelligheid.

Er zijn veel factoren die belangrijk zijn bij het beheren van plagen in de moestuin. Bodemgesteldheid, goede plant op de goede plek, welke cultivar je kiest, biodiversiteit. Dat gaan we allemaal behandelen in de workshop Plagen beheren in de moestuin, betaal wat je kunt (met nog plekken over!).

Maar voor nu, een heel gemakkelijke tip. Ik heb gezien dat als ik een combinatie van rode en groene soorten sla of kool bij elkaar plant, dat de rode minder vaak aangevallen worden door slakken en duiven.

Ik dacht slim te zijn. En heb vervolgens alleen roodkleurige soorten gezaaid. Mwah. Dat werkt niet. De slakken nemen wraak door toch alles op te eten. Je moet immers wat als slak.

Waarom dit werkt is een interessante vraag. Ik heb ergens gelezen dat slakken en duiven lichtgroen gemengde slaassociëren met jong, mals en lekker. Beetje zoals oude bokken met jonge blaadjes…

Ben je al bezig met zaaien in de moestuin? Koop een paar soorten met kekke kleuren erbij. Lekker door elkaar mengen, en zien of het ook voor jou werkt.

Leveranciers van leuke gekleurde sla- en koolsoorten:

De Bolster

De Nieuwetuin

 

 

  1 reactie op “Het slakkenstoplicht, combinatieteelt om plagen te beheren

Reacties zijn gesloten.