Red de bijen! Een makkelijke manier om wilde bijen te helpen.

Red de bijen?

Red de bloemen…! We maken ons zorgen over de bijen. We kunnen ook allemaal veel voor de bijen doen. In de eerste instantie door iets niet te doen.
O jee, alweer iets wat we niet mogen doen, zucht…

Het leuke van dit ‘iets niet doen’ is dat het je ook veel werk bespaart, mooie bloemen oplevert en het straatbeeld in maart en april vrolijker en zonniger maakt.

Wat moet je niet doen?

Wieden.

Makkie. Punt.

Ik hoor een “ja maar…”

Tja. Op sommige plekken wil je wieden – in moestuinbedden waarschijnlijk, daar heeft het een functie. Op sommige andere plekken vinden we dat we moeten wieden. Dat het anders slordig uitziet, dat het er niet netjes is. Zoals hier bijvoorbeeld:

Red de bijen, paardenbloemen zijn een bron van nectar en stuifmeel
Paardenbloem eind maar in een warme microklimaat

Lekker warm tussen stoep en muur. De paardenbloem bloeit nu, hier op straat, eerder dan buiten in de moestuin, of in de achtertuin, vanwege de warmte van de stenen. Voor de koningin-hommel en talloze andere wilde bijen, kevers en vlinders zijn deze vroege bloeiers de bloemen die hun levens redden. 

Hommels

De aardhommel is maar één van meer dan 300 soorten wilde bijen die we in Nederland kennen. Wilde bijen zijn onmisbaar o.a. voor het bestuiven van ons voedsel.

De koningin-hommel heeft de hele winter onder de grond geslapen. Als ze eruit vlieg, in maart heeft ze honger en moet ze snel nectar zoeken. Ze wilt het liefst haar nectar van dichtbij kunnen halen. Jij wilt ‘s ochtends ook niet 10 km moeten lopen voor je ontbijt, toch? Veel wilde bijensoorten kunnen ook niet ver van hun nest vliegen. Ze hebben bloemen direct in de buurt nodig, van maart tot en met oktober. In de buurt is vaak in je achtertuin, of op straat.

De paardenbloem geeft nectar en ook stuifmeel. Stuifmeel bevat eiwit. De bijen en vlinders hebben eiwit nodig voor het maken van hun eieren en het voeden van hun larven (bijen). 

Wilde bijen hebben het moeilijk

Je kunt ze gemakkelijk helpen, door op deze manier niks te doen. Je kunt er ook voor kiezen om bloemen voor ze te planten. Vooral in het vroege voorjaar. De periode dat er niet zoveel bloeit. Er zijn veel makkelijke vaste planten die je tegen je gevel kunt zetten, of in de achtertuin. Ze hebben minder onderhoud nodig en trekken vogels en andere dieren aan.

Wil je per se de paardenbloemen weg? Misschien kun je wachten totdat de bloei over is. Knip de zaaddozen weg voordat ze openbarsten. Gun de bijen hun ontbijt. Jouw ontbijt is ook van de bijen afhankelijk! 

Hulp nodig met het kiezen van geschikte planten? Bel de tuincoach voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek en een tuinscan. 

Makkelijke vaste planten voor de bijen nodig? Bij de permacultuurtuin, bij Wijkboerderij Schellerhoeve in Zwolle hebben we gratis stekjes, voorbeelden en inspiratie genoeg. We zijn aanwezig op maandag en woensdag. Bel mij voor een afspraak.

Katharine Hone: 06-36 284 813

 

  1 reactie op “Red de bijen! Een makkelijke manier om wilde bijen te helpen.

Reacties zijn gesloten.