Permatuin weekverslag 16 februari 2018

Mulchen, houtsnippers, tentenkampen en compost!

Fruitplukroute

Anne-Marie, Egon en Rints gaat dapper door met het afdekken van de paden rondom de bessenstruiken met karton en houtsnippers. Dit wordt de fruitplukroute die de hele tuin omringd – het functioneert ook als windwering, kippen-en-eendenscharrelplek en uiteindelijk als biodiverse rand met een inheemse gemengde kruidenlaag voor vogels en insecten.

 

De houtsnippers komen van de knotwilgen die nog geen 200 meter verderop groeien, lokaler kan het niet!

We dekken eerst af met karton omdat er hier kweekgras groeit – afdekken is een manier om het kweekgras te remmen en uiteindelijk dood te laten gaan. Bijkomend voordeel is dat het organisch materiaal toevoegt aan de bodem.

Compost

Keurcompost voor het aanleggen van de nieuwe groentebedden. Eerst karton, compost erbovenop en meteen inzaaien! Op deze manier kan je heel snel groentebedden aanleggen op anders moeilijke grond. Waarom keurcompost? Omdat het gecontroleerd is op o.a. ziektekiemen en bodemvreemde stoffen. Het mineralengehalte van de compost is ook gecontroleerd om uitspoeling van voedingsstoffen tegen te gaan.

Meer over lezen? http://keurcompost.nl/

Gelukkig woont onze bedrijfsleider naast het compostbedrijf en heeft hij toevallig een tractor en kieper thuis staan – hij heeft het keurig voor ons meegenomen op weg naar zijn werk 🙂 Dank je wel Jos.

Kamperen voor eendjes

Frank en Steintje waren de kas zat. Tijd om weer terug naar het weiland te gaan, maar dan wel kamperen. De vogelgriep is nog niet het land uit, dus we moesten onze knappe koppies samenvoegen om een luxe onderkomen voor ze te bouwen. Je komt best ver met zeil, plakband, touw, enthousiasme en humor!

Harry legt de basis
zeulen met zeil…
Netjes!

Luxe toch?

 

Hoewel het nog sneeuwt en nog koud is, laten de eerste tekens van de lente zich zien.

De rabarber begint te groeien

 

Purple sprouting broccoli gaat bijna sprouten…

 

De tuinbonen die Anne-Marie heeft gezaaid in de herfst leven nog net – even afdekken en misschien groeien ze door.

 

Karton!

Rints en Egon hebben veel karton gevonden, overal in Zwolle zijn de oproepposters van Laura opgehangen, dus het moet lukken om nog genoeg karton te verzamelen. Misschien moeten we een kartonfeest houden?

 

Het materiaal voor het hek is aangekomen. Volgende week lekker palen in de grond meppen!

 

 

 

 

En Marije en Gerben hebben onze zaden seriously op een rij!