Permacultuurontwerp voor de stadstuin van Irene

Irene Goede heeft dit prachtige ontwerp gemaakt tijdens de permacultuur jaaropleiding in 2023. We zijn nu druk bezig met de aanleg van de tuin. Dit doen we met de hand en met hulp van onze permacultuur community van studenten en alumni. Gezellig, impactvol en leerzaam!

Ik heb Irene geinterviewd over haar tuin en haar ervaringen tijdens de jaaropleiding.

Waarom heb je een jaaropleiding permacultuur gevolgd?
Ik ben iemand die graag een positieve impact wil hebben op de wereld. Maar met beperkte middelen en mogelijkheden vroeg ik me af: hoe kan ik tóch iets betekenen voor de natuur, de wereld én mezelf, op een manier die me voedt in plaats van uitput? Ik wist alleen niet goed waar ik moest beginnen.

Ik wilde meer kunnen eten uit mijn eigen tuin en tegelijkertijd de biodiversiteit stimuleren. Ik wist al wel iets over planten, maar kende de ecologische principes niet waarmee je van een losse verzameling planten en elementen een zelfvoorzienend systeem kunt maken. Een systeem met verschillende kleine biotopen en hergebruik van materialen die al aanwezig zijn in de tuin. Ik zocht handvatten om mijn tuin beter te kunnen ontwerpen, samen mét de natuur in plaats van ertegenin.

Is dat gelukt?
Ja, absoluut. Ik ben ontzettend blij met het resultaat.
De opleiding heeft me enorm veel gebracht. Ik begrijp nu veel beter hoe natuurlijke systemen werken en waarom je bepaalde elementen inzet in een ontwerp. Ik weet nu bijvoorbeeld welke functies belangrijk zijn in mijn tuin, zoals windwering en waterinfiltratie. Zo heb ik het regenwater afgekoppeld van het riool, zodat het optimaal in de tuin kan worden vastgehouden. Zeker in periodes van droogte merk je hoe belangrijk dat is.

Ik heb waterbuffers aangelegd, zoals regentonnen, een vijver en beplante wadi’s. Hierdoor blijft het water zoveel mogelijk in de tuin, in plaats van weg te spoelen via het riool. Daardoor hoef ik veel minder water te geven aan de planten. En het mooiste is: de tuin is echt prachtig geworden. Het is nu een plek om van te genieten, een ware belevenis.

Een voorbeeld: in plaats van een schutting heb ik een takkenril gemaakt. Dat is niet alleen praktisch, al het snoeiafval kan erin,  maar het heeft ook veel ecologische voordelen. Het biedt beschutting aan insecten en vogels, vogels halen er nestmateriaal uit, en afgelopen jaar groeiden de pompoenen er vanzelf doorheen! Het is een gratis schutting die ook nog eens de bodem voedt.

Er lagen veel tegels in mijn tuin. Die heb ik hergebruikt om stapelmuren te maken, die dienen als damwand, wandelpad én warmtebuffer waar planten in het voorjaar van profiteren. Bij het graven van de vijver kwam er veel puin naar boven. Dat heb ik deels verwerkt in een insectenmuur, waar ik een vijgenboom achter ga planten, zodat die van de warmte én het licht van de vijver kan profiteren.

Over de opleiding
De jaaropleiding duurt een jaar, en dat is ook nodig: je leert observeren in alle seizoenen. De inzichten komen pas echt als je het volledige plaatje leert kennen. Hoe zit mijn tuin in elkaar? Welke invloeden spelen er? Hoe ontwerp je daarmee om een optimaal microklimaat voor plant, dier en mens te creëren? Je leert je tuin écht kennen, via onderzoek en  observatie, waardoor je ontwerp maatwerk is, uniek voor jou terrein.

Je leert hoe ecosystemen werken en hoe je die kennis gebruikt in je ontwerp. Dat is op allerlei vlakken verrijkend, niet alleen voor je tuin, maar ook persoonlijk. Ik voel me nu nog meer verbonden met de natuur, en ik weet dat ik een positieve impact kan hebben. Gewoon hier, op mijn eigen plek.

Over de begeleiding
Katharine is bevlogen, geduldig en geeft veel persoonlijke aandacht. Ze beschikt over enorm veel kennis en inzicht, en weet altijd tot de kern te komen. De lesdagen waren gezellig en vonden plaats op inspirerende locaties. Er was altijd goede koffie en heerlijke taart van een lokale taartenmaker. De sfeer was warm en uitnodigend.

Wil je zelf leren hoe je een regeneratieve en eetbare tuin of landschap ontwerpt? Doe mee aan de Permacultuurjaaropleiding 2025/26!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.