Het permacultuur ontwerpproces 1, hoe begin je met permacultuur?

Permacultuur … Leuk! fantastisch! Al die boeiende technieken en creatieve oplossingen. Er is zoveel mogelijk, er is zoveel leuks, er is zoveel… Eigenlijk is het best verwarrend. En waar begin je dan? Hoe weet je welke techniek voor jou en jouw omstandigheden geschikt is? Met het permacultuur ontwerpproces.

Want dat is het punt namelijk. Permacultuur is maatwerk. Het overnemen van technieken die elders toegepast worden is makkelijk, verleidelijk… en vaak contraproductief.

Het permacultuur ontwerpproces

Hoe eet je een permacultuur-olifant op? Hapje voor hapje dus.

Eerste hap?

Een strategie ontwikkelen.

Eerste hap van de eerste hap?

Weten wat je doelen zijn.

Nog een paar hapjes?

Weten wat de omstandigheden zijn. Weten wat de belangrijke invloeden zijn.
As je deze in kaart hebt ben je in staat om te gaan ‘filteren’. Filteren houdt in dat je kun beslissen welke technieken geschikt zijn en welke niet. De techniek of het systeem dat je in gebruik gaat nemen is de resultaat van een analytische denkproces.

Bijvoorbeeld: Je hebt een doel.

  • Je wilt bescherming voor je voeten
  • Je woont op het platteland
  • Je ben vaak buiten aan het lopen.

Balletschoenen zijn toevallig heel erg in de mode op dit moment, je ziet ze heel vaak langskomen op Facebook. Veel mensen zweren bij balletschoenen… Dus je gaat een mooie paar roze balletschoenen kopen. Zou je toch niet doen hè…

En zo eenvoudig is het!

Het goed uitwerken van deze eerst ‘hap-stap’ spaart je dus veel tijd en energie. Dus werk het goed uit. Neem er de tijd voor! En begin met iets kleins, iets overzichtelijks en dichtbij zoals (een stuk van) je achtertuin, je gevel, je vensterbank, je boodschappentas, of wat je het meest bezig houdt op dit moment…

Stap een in het permacultuur ontwerp proces

Wat is je doel? Waarom? En wat motiveert je?
Als je iets wilt veranderen moet er een reden voor zijn.

Houd je doelen zo breed mogelijk
In plaats van een voedselbos kun je voedselproductie kiezen als doel. Dat geeft je meer speelruimte en flexibiliteit om een systeem te kiezen dat bij je stuk land past – met de natuur meegaan…

Dus eerst het waarom. En omdat verschillende soorten mensen verschillende smaken hebben bied ik hier drie verschillende manieren om je doelen uit te werken. Kies vooral de methode die je het meeste aanspreekt. Leve de diversiteit!

Voor de dromers!

Dromen is leuk, lekker wegdromen! Vooral blijven doen. En toch een keer in actie komen. Voor de dromers wil ik het design web van Looby Macnamara aanbevelen. Het geeft een gestructureerde manier om concrete stappen te nemen naar de realisatie van jouw droom. Nu alleen in het Engels te lezen. Binnenkort verschijnt het design web in een Nederlandse versie: het boek ‘People and Permaculture’ vertaald door Lien de Coster. Een kort uitleg in het Engels kun je hier vinden.

Begin bij ‘Visie’. Schrijf je dromen en ideeën op.

design web, Looby Macnamara, People and Permaculture

Daarna pak je alle andere punten die in de web zitten op. De volgorde is flexibel, laat het zich organisch ontwikkelen, in de loop van enige tijd als dat nodig is.

Meer over permacultuur principes vind je hier

Werk je samen met een groep andere dromers?

“Dragon dreaming” biedt een gestructureerd manier om helderheid te ontwikkelen rondom de gezamenlijke visies. Vervolgens kan er een stappenplan ontwikkeld worden die focussen en evaluatie stimuleert.

Een e-boek in meerdere talen is hier gratis te downloaden.

Voel je heel sterk de urgentie voor verandering?

En misschien ben je bang? Dan is het handig om te kijken naar wat je nu kun doen, op kleine schaal, om een gevoel van overzicht en eigen kracht te ontwikkelen. Bij de kleine mogelijkheden beginnen. En ja… ik weet het, dat zet toch geen zoden aan de dijk? Maar een zode is beter dan geen zoden, en een zode leid vaak tot twee zoden, enzovoort… Hier vind je een snelle en gemakkelijke manier om van alle mogelijkheden de eerste te kiezen.

Voor de Enthousiaste Doeners

Ooieee, ik ben ook zo vreselijk enthousiast. Ik wil meteen van alles uitproberen en neerpleuren.
Dus voordat je hele tuin vol stopt met kruidenspiralen en aardbeientorens (als het niet al te laat is…) wil ik jullie uitnodigen om even te stoppen en je doelen te analyseren.

Bah, BORING!!!… Ja, ik weet het. Dus nogmaals, zaai een beetje sla en terwijl je op de slakken wacht pak een kopje koffie met je lief (of met je kat) en neem deze vragenlijst door. De vragenlijst is afgeleid van de klantenvragenlijst van Aranya. Bij groepsprojecten en gezinnen is het belangrijk met iedereen de vragen door te nemen. Alleen op deze manier kan je een werkbare strategie ontwikkelen.

Zo… jullie zijn nu zeker een weekje zoet. Volgende week komt de volgende fase: Stap 2, Observeren. Met concreet gereedschap voor het in kaart brengen van je (stads)landschap, stuk grond, samenleving en alles wat van invloed is op jouw doelen of dromen.

 

 

 

 

 

  1 reactie op “Het permacultuur ontwerpproces 1, hoe begin je met permacultuur?

Reacties zijn gesloten.