Theepot, het permacultuur kopje thee!

Eigen theekruiden kweken voor een permacultuur kopje thee

permacultuur kopje thee permacultuur ethiek
Permacultuur ethiek

Tijdens de jaaropleiding permacultuur doen we vaak een oefening rondom de drie ethische principes van permacultuur en een theezakje. Een biologisch theezakje, is dat goed voor de mens? Is het goed voor de aarde? En hoe zit dat met eerlijk delen?  

Meestal vinden mensen dat een theezakje met biologische kruiden wel oké moet zijn. Maar als je het helemaal uitpluist kom je er snel achter dat de hele productieketen van theezakje en verpakking toch behoorlijk vervuilend en ondoorzichtig is.

 • Waar komt dat nietje vandaan?
 • Hoe zit het met het plastic/pesticiden in het zakje zelf?
 • Is het katoen voor het touwtje wel biologisch?
 • En de inkt voor het drukwerk op de verpakking dan?
 • Hoe zit het met het vervoer van alle grondstoffen en producten naar de fabriek en de winkel en jouw huis…
 • en en en…

We gebruiken deze oefening om het bewustzijn te vergroten. Van hoe ingewikkeld onze wereld in elkaar zit. Van hoe afhankelijk we zijn van fossiele brandstof, ook voor de kleinste dingen. En ook voor de dingen waarvan je dacht dat die juist verantwoord waren.

Veel mensen worden hier een beetje moe van. ‘Kun je niet eens een kopje thee maken zonder dat het de aarde beschadigt? Wat dan wel?’

Dus voor jullie vandaag, het permacultuur kopje thee met afstandsbediening

Zie hieronder een fotoverslag van wat ik zo juist hebt gemaakt in mijn achtertuin

 1. permacultuur kopje thee theekruiden
  theekruiden!

  neem een grote terracotta pot

 2. neem een veel kleinere terracotta pot zonder gat onderin
 3. vul de grote pot op met turfvrije compost/potgrond
 4. zet de kleine pot er midden in zodat die grotendeels begraven wordt
 5. plant je favoriete theekruiden eromheen
 6. vul de kleine pot met water
 7. zet er een schoteltje op om verdamping te voorkomen
 8. plaats het geheel op een zonnige plek in zone 1.
 9. doe de waterkoker aan terwijl je wacht op het groeien van je thee
 10. thee drinken!

Hoezo afstandsbediening?

De pot in het midden zorgt ervoor dat de planten vanzelf genoeg water krijgen. De pot moet onderin dicht zijn en van ongeglazuurde terracotta – anders werkt het niet. Als de aarde uitdroogt in de pot, trekt het vanzelf water door de terracotta heen. Osmose heet dat! Als de aarde nat genoeg is komt er balans en houdt de pot op met water geven.

Af en toe moet je wel checken dat er nog water in de pot zit, en bijvullen. Maar het spaart wel tijd en zorgen. Potten drogen namelijk heel snel uit.

Welke planten heb ik gebruikt?

Twee soorten munt. Een uit de permacultuurtuinen en een biologische pot van de winkel. Citroenmelisse en lievevrouwenbedstro. Deze vind ik lekker in de thee. Maar je zou ook andere kruiden kunnen gebruiken zoals kamille, rozemarijn, aardbei. Met een hele grote pot zelfs venkel, maar die kan beter in de volle grond.

Waarom geen kruiden spiraal?

Dat kan ook. Een pot maakt je eigen thee kweken ook mogelijk voor een balkon of kleine oppervlakte. En misschien heb je geen zin in een kruidenspiraal…

Permacultuur in de achtertuin. Wat is er allemaal mogelijk? Bij de workshop Permacultuur in je achtertuin kun je inspiratie opdoen. Betaal wat je kunt!