Ontspanningsbuffet 14 april 2018

Heb je behoefte aan meer ontspanning en rust? Schuif dan aan bij het ontspanningsbuffet en leer technieken voor een relaxter leven!

Op 14 april vindt er op de Schellerhoeve in Zwolle Zuid een interessante dag plaats met 4 verschillende workshops op het gebied van ontspanning en bewustwording. De workshops worden gegeven door 4 ervaren coaches en therapeuten die niet alleen in staat zijn jou duurzame ontspanningstechnieken aan te leren, maar je ook verder kunnen helpen in je persoonlijke groei en bewustwording. Je kunt op deze dag 2 van de 4 workshops volgen. Je kunt je keuze aangeven bij je aanmelding via info@dathebiknoualtijd.nl. Een korte omschrijving van de workshops volgt hieronder:
 

Permacultuur – Katharine Hone

 
Permacultuur gaat over een holistisch wereldbeeld, het besef dat wij een onderdeel zijn van het hele aardse ecosysteem en dat alles wat we doen een effect op het geheel heeft.
 
De bedoeling van permacultuur is dat we ons weer gaan invoegen in dat ecologische systeem zodat wij het systeem ondersteunen met onze acties, en het systeem ons vervolgens ook weer ondersteunt. Permacultuur is gebaseerd op drie ethische principes:
– zorg voor de aarde
– zorg voor de mens 
– teruggave van de overvloed (het laatste ook vaak uitgedrukt als ‘eerlijk delen’).
 
Permacultuurbeweging en -methodiek kun je ook vergelijken met een ecosysteem. Ieder lid van dit systeem heeft invloed op hoe het zich verder ontwikkelt. Het betekent dat het flexibel blijft in het zicht van veranderende omstandigheden. In een wereld die vaak zijn schouders ophaalt en wegkijkt of zegt dat het zo hoort, of dat er niks aan te doen is, of dat je ‘effe’ normaal moet doen, of dat het toch geen zoden aan de dijk zet…Zegt Permacultuur: 
‘De oplossing zit in het probleem’
‘De enige beperking is in de creativiteit van de ontwerper’
‘De enige integere beslissing is verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf en je gezin’
‘Begin bij je eigen achterdeur’.
Permacultuur laat zien dat iedereen in staat is om een eigen stuk wereld mooier en beter achter te laten voor de komende generaties, iedereen…Permacultuur vraagt ons om onze verantwoordelijkheid weer te gaan nemen en geeft ons ook de kaart en het kompas om dat te kunnen doen in de vorm van een ontwerp systeem, een effectief raamwerk voor het praktisch bezig gaan met verandering.
 

Beter ademen – Marleen van den Hout

 
Een nieuwe kijk op je ademhaling en de basis van Beter ademen toepassen in je dagelijks leven. 
 
Wist je dat een goede ademhaling je helpt om snel tot diepe ontspanning te komen? En dat je hierdoor ook veel meer energie hebt? Met enkele minuten oefening per dag vind jij de rust in jezelf terug en laad je je batterij effectief op. Je schouders ontspannen, je ogen verbeteren, ziet helderder, wordt soepeler, vitaler, slaapt weer als een os en kunt weer intens genieten. Door de theoretische onderbouwing begrijp je ook wat je doet en waarom het zo’n goede invloed op je heeft.
 
De methode Beter ademen is opgebouwd uit vijf heldere stappen. In de workshop werk je toe naar een originele ademhalingsoefening van 10 minuten die je thuis kunt doen. Elementen van deze oefening kun je ook toepassen gedurende de dag. Zo ontdek je al gauw welk effect dit alles op je heeft. Dit betekent dat je beter herstelt na fysieke of mentale inspanning. Externe prikkels hebben minder impact op je en je laat je zorgen gemakkelijker los. Je komt tot rust, doet opeens minder maar presteert meer.
 
 
 

Ezelcoaching – Margo Huggers

 
Van het werken en wandelen met ezels kun je heel veel leren.
 
In de huidige wereld wordt er heel veel van ons verwacht. Als we veel bezig zijn met alles wat er nog moet gebeuren, raken we weg van ons gevoel. Verlang je naar verbinding met de natuur, naar verbinding met dieren, naar verbinding met j(ezel)f? En ben je benieuwd welke boodschap de ezels voor jou hebben? 
 
Margo is ervan overtuigd dat je dichter bij je gevoel komt als je met een ezel in aanraking komt en met hen gaat wandelen of werken, zonder druk of haast. Margo is een zeer ervaren ezelwandelaar die tevens energie-lichtwerkster is. Ze daagt je uit om op een unieke en ludieke manier over jezelf te leren. Ezels zijn door hun grootte en hun zeer nieuwsgierige, zachtmoedige en gevoelige karakter heel toegankelijker, zeker voor wie weinig of geen ervaring heeft met dieren. Het zijn dieren met humor, grote contactmakers en ze zijn heel eerlijk. De ezel reageert meteen op je gevoelens en innerlijke houding. Deze gegevens kun je gebruiken om meer te leren over jezelf en beter in je vel te komen. Uiterlijk vertoon zoals vakjargon, titels en diploma’s zegt hen natuurlijk helemaal niets. Ezels leren je om authentiek te zijn. Ze volgen je als jij duidelijk bent, of je eenduidig in je signalen bent en in je eigen gevoel gelooft, en of je uitstraalt dat je te vertrouwen bent. Als je met hen op pad gaat, eisen ze dat je de leiding kunt nemen en dat je grenzen aangeeft, maar wel met zachte hand. Als je leiding geeft vanuit ”Ik ben de baas”, dan gaat de ezel de strijd met je aan. Als je jezelf te klein maakt, dan neemt de ezel de leiding. We gaan deze dag werken met de kudde van 2 grote (die zijn van Margo) en 2 kleine ezels van de Schellerhoeve. We doen enkele leuke, eenvoudige en spannende oefeningen met hen, maar blijven op het terrein. 
 
 
 

Emotional Freedom Techniques – Aafke de Vries

 
EFT brengt je emotionele reactie of je stressreactie terug naar proporties die passend zijn bij de situatie en die behapbaar zijn.
 
EFT staat voor Emotional Freedom Techniques. Het is een snelle en effectieve methode die de negatieve lading van belastende ervaringen verwijdert. Je herinnert je de ervaring nog wel maar de emotionele pijn, angst of stress verdwijnt. Het maakt niet uit of het gaat om een gebeurtenis die al heeft plaatsgevonden, een gebeurtenis in het nu of een gebeurtenis die nog moet komen. Het kan ook gaan om spanningen of emoties rondom een contact met iemand, of een situatie op je werk. De methode bestaat uit een combinatie van technieken uit de NLP, EMDR en acupunctuur. We gebruiken bepaalde meridiaanpunten om op te kloppen (dus zonder naalden), bepaalde oogbewegingen uit de EMDR, en cognitieve herprogrammering uit de NLP. 
 
De EFT gaat uit van het principe dat een stressreactie, angst, verdriet of een andere intense onprettige emotie, een verstoring in de lichaamsenergie kan veroorzaken. Deze lichaamsenergie is vooral door oosterse geneeswijzen in kaart gebracht door middel van de energiebanen, ook wel meridianen genoemd. Tegenwoordig is dit steeds minder abracadabra en zijn er legio onderzoeken die uitwijzen dat ze duizenden jaren geleden zo gek nog niet waren… Bij de EFT gebruiken we bepaalde acupunctuurpunten waar we op kloppen, waardoor de energie van die meridianen goed gaat stromen en er o.a. het gelukshormoon serotonine vrijkomt. Als je ermee bezig gaat voel je het ontspannende effect daarvan vrij snel in je lichaam.
 
Met EFT is het tevens mogelijk je negatieve kernovertuigingen te vinden, die je misschien al, vaak onbewust, in je kindertijd hebt gevormd. Voorbeelden hiervan zijn: ik ben niet belangrijk, ik kan niks, ik doe het nooit goed, ik ben niet leuk, mij overkomt altijd alles, niemand zit op mij te wachten, etc. Wat het ook is, het bepaalt voor een groot deel je waarneming van je huidige leven. Het blijft in stand omdat de emotie waardoor de overtuiging is ontstaan, vast is gaan zitten in jou. Door EFT komt dit los waardoor er ruimte komt voor een meer positieve en helpende overtuiging.
 
 
 
De illustratie is gemaakt door Vlada Lisinenko. Zij is beeldreflector, visuele storyteller en procesversneller. Je kunt meer over haar vinden op www.vladavisuals.nl .
 
 
Heb je belangstelling? Meld je dan aan via info@dathebiknoualtijd.nl en geef daarbij aan voor welke 2 workshops je kiest.
 
 
We zien je graag op 14 april!
 
 
Katharine, Marleen, Margo en Aafke