Nieuwe kansen

Elke jaar weet ik dat de lente in aantocht is als de zon ‘s middags mijn keukenraam weer binnenkruipt. Vandaag moest ik voor het eerst de deur van de kas openzetten omdat het zo warm was daarbinnen.
De sneeuwklokjes zijn er al en de buizerds roepen naar elkaar terwijl ze cirkels omhoog in de lucht draaien.

spinazie en postelein in de kas

Tijd is een cyclus

Frank Anrijs heeft een mooi artikel geschreven over hoe tijd eigenlijk een cirkelvorm heeft. Het is niet alleen een rechte lijn tussen verleden en toekomst.

De natuur biedt ons elk jaar nog een kans om alles opnieuw te bekijken, om te blijven leren. Nieuwe dingen te ontdekken. Onze mening bij te stellen en ons gedrag te veranderen.

Het laat ons ook zien hoeveel er veranderd is sinds zo’n zelfde moment in het jaar daarvoor. In ons eigen leven en op globaal niveau.

Ineens lijken (veel meer?) mensen door te hebben wat er gaande is met de aarde. En misschien beginnen ze te beseffen dat een mens ook maar een organisme is, tussen de vele andere op deze aarde. We staan niet naast de natuur. We zijn er onderdeel van.

Alles tuiniert

Dit permacultuurprincipe (van Bill Mollison) drukt uit hoe alle organismes op de aarde een effect hebben op hun omgeving, en het grote geheel. Het doel van permacultuur is dat, net zoals alle andere soorten op de aarde dat doen, het effect dat jij op de aarde hebt, positief wordt. Een effect dat het leven stimuleert i.p.v. afbreekt. Dat maakt jouw eigen leven ook meteen een stuk leuker.

voorbereidingen BSO tuin Wijkboerderij de Schellerhoeve

Van leven komt leven

Dus: plant een boom, of een bloem, en zie wat er vervolgens gebeurt. Welke andere aardbewoners krijgen door jouw actie voedsel en beschutting?

wildebijen

En wat doet dat met jou? Iedereen kan een positieve rol vervullen in het ecosysteem.

Meer inspiratie over het ontwerpen van je eigen eetbare ecosysteem? Er zijn weer rondleidingen en workshops te vinden op de agenda voor komende jaar.