New Year’s Revolutions

Als jij bent zoals ik, maak je je zorgen over van alles:

  1. uitbuiting van ecosystemen
  2. uitsterven van soorten
  3. klimaatverandering
  4. pesticiden
  5. GMO
  6. enz.
  7. enz.
  8. enz.

Als jij bent zoals ik zie je ook 10.000 oplossingen die je graag zou willen inzetten (of waarvan je vindt dat iemand anders die moet inzetten – de overheid bijvoorbeeld).

Pffff, dat is vermoeiend zeg… na zo’n inspanning plof ik meestal uitgeput neer op de bank met mijn kopje (wel fairtrade) koffie en doe ik verder niks.
Da’s niet handig, want er mag wel wat gebeuren.

Veel mensen zien de problemen, maken zich er zorgen over, hebben het idee dat ze toch niks kunnen doen en raken op die manier ontmoedigd.
Dus, voor het nieuwe jaar, heb ik een handige stuk denkgereedschap van Steven Covey uitgeprobeerd om mezelf uit de bevroren limbo stand te halen en de eerste kleine stapjes te zetten in het maken en uitvoeren van haalbare groene new year’s revolutions in 2017 (dank aan Graham Burnett voor de woordgrap).

Hoe werkt het?

  1. Neem een stuk papier en teken twee cirkels, de ene binnen de andere (zie voorbeeld hiernaast).
  2. De binnenste cirkel is je cirkel van invloed – daar schrijf je alle aspecten van je leven in waar je direct invloed op kunt uitoefenen (zoals wat je eet, je koopgedrag, je gezin, je huishouden enz.)
  3. De buitenste cirkel is van betrokkenheid, daarin schrijf je al die grote, enge dingen waar je je zorgen over maakt, en waar je je onmachtig over voelt, daar kun je toch niks aan doen… (zie lijst 1 tot en met 9 hierboven als je echt niets kunt verzinnen ☺)

Mijn Cirkel

Een hele rits zorgen! Maar ook heel veel dingen waar ik duidelijk invloed op kan uitoefenen.

Permacultuur heeft een heel leuk principe: probeer met de kleinst mogelijke verandering het grootste effect te bereiken. Dat is efficiënt en spaart je energie. Het vraagt soms wel wat onderzoektijd.
Nog een principe luidt: Gebruik kleinschalige en geleidelijke oplossingen, net zoals een slak zijn huis laat groeien.

Het nemen van microstappen is een aanrader, een kleine ding kiezen dat veel impact zal hebben, of juist het probleem dat je al langer bezighoudt uitwerken en daarbij heel kleine stappen in de goede richting zetten.
En doe dat eerst, alleen dat.

En waarom dan? Dat zet (alweer) toch geen zoden aan de dijk?
Wel! Juist wel! Door hele kleine stappen te zetten, en die te doseren, is het gemakkelijker te slagen. Je krijgt een gevoel van succes en dat maakt het gemakkelijker de volgende gedragsverandering aan te gaan.

Mijn Microstappen 

Eén onderwerp uit mijn cirkel van zorgen knaagt echt, die kon ik niet laten gaan. Nog iets anders was duidelijk gemakkelijk op te lossen, en dat heb ik inmiddels gedaan.

Het knagertje?

Schermtijd… sinds mijn oudste zoon een eigen iPhone heeft (of is het een smartphone? Weet ik veel) ben ik veranderd in een soort digidrammende dictator. Voor mijn gevoel zit hij de hele dag over zijn magische lucifersdoosje gebogen. Ik krijg beelden van nekhernia’s, het vallen in open putten op straat en een toekomst als half verdoofde internet-zombie (met puistjes, vette haren en waarschijnlijk geen tanden).

Mijn neiging om onze huis te veranderen in een soort Wifi/WWW no go zone á la China probeer ik steeds te onderdrukken, samen met het nemen van andere duistere en draconische maatregelen (omdat ik niks kan bedenken ☺) 

Gelukkig merkte ik door het uitwerken van wat ik wel zou kunnen doen, dat ik niet eens goed zicht heb op over hoeveel tijd het precies gaat. Dus misschien is de beste eerste stap de uren van gebruik bij te houden voordat ik mijn strategie ga verzinnen. Dat is natuurlijk geen smoesje om niet streng op te gaan treden, echt niet.

De andere was een makkie

Hup, dag Rabobank, over naar de Triodos Bank als een eerste stap. En als je ze mag geloven pak je met deze ene stap waarschijnlijk een heleboel van je andere zorgen ook mee: klimaat, biodiversiteit, fairtrade enz.
Waarom als eerste stap alleen? Banken vind ik redelijk duister, ik weet niet precies wat ze doen en hoeveel er klopt van alle verhalen die je hoort. Dat vraagt om onderzoek.

De volgende microstappen op een rij:

  • Wachtwoord inlog LETS-groep Zwolle weer vinden en gebruiken
  • Website van Marc Siepman over economie e.d. doornemen
  • Website van Stichting STRO doornemen (alternatieven voor het geldsysteem)
  • Website De Blije B doornemen (Burgerinitiatief, coöperatieve fairtrade bank in oprichting)
  • Langzaam maar zeker beslissen wat mijn volgende stappen zijn. 

Maar eerst even bijkomen van mijn eerst microstappen deze nieuwe jaar.

Welke stappen ga jij nemen? Binnenkort zijn meer suggesties en inspiratie hier te vinden.

De beste wensen voor 2017!

Beeld Bron: Looby Macnamara ‘People and Permaculture’
Illustrator: Rebecca Storch