Kweekgras, wie kent het niet? Nou jij misschien niet, dus hier alvast een foto!
Kweekgras is een van de geweldige planten die gebruik maakt van lange ondergrondse wortels om zichzelf te verspreiden. Op elke cm langs de wortel zit een kraagje van kleinere wortels. Uit elke kraagje kan een nieuwe plant groeien. Dat betekent dat het lastig is om kweekgras met spitten, vrezen en/of vloeken te verwijderen. Van elke stukje overgebleven wortel groeit doodleuk een nieuwe plantje (en hij lacht je uit terwijl hij bezig is).
Door zijn wortelstelsel heeft kweekgras (in theorie) een voordeel boven andere planten die niet met hun wortel onder de grond kunnen lopen. Helaas is het zo, dat als kweekgras de overhand krijgt in je weilanden, of in je tuin, het meestal door het handelen van de mens komt. De natuur wil juist diversiteit en bodemopbouw. De mens snapt niet altijd goed hoe dat werkt en verergert de situatie vaak.
Dus hoe dan wel?
Om te beginnen. Kweekgras heeft, net zoals alle planten, meerdere nuttige functies in de ecosysteem.
- Het voegt organisch materiaal aan de bodem toe en voedt het bodemleven, wat leidt tot het opslaan van CO2 in de bodem en een leefbare situatie voor alles en iedereen.
- Het is een waardplant voor bepaalde vlindersoorten, en die willen we wel behouden. Op kweek leggen vlinders hun eieren en groeien de rupsen van.
- Het is eetbaar voor ons, en ook geneeskrachtig.
Diversiteit is het sleutel
Als er een ‘plaag’ van kweekgras is, hebben we iets verkeerd gedaan. Een plaag is symptomatisch voor een gebrek aan diversiteit.
Gezien zijn functies is het niet de bedoeling om het kweekgras helemaal uit te roeien.
We willen alleen dat er diversiteit ontstaat in grassoorten en dat het gras uit onze moestuinbedden blijft bijvoorbeeld.
Wat kun je doen?
De oplossing zit in het probleem
Kweek heeft een geweldige concurrentiepositie. Dus zorg ervoor dat andere planten of dieren met dezelfde concurrentiekracht ingezet worden.
Buffers
In de foto zie je een buffer van kruipende smeerwortel. Deze plant heeft zo’n sterk en dicht wortelstelsel, dat het de wortels van de kweek kan weren. In dit geval houdt de smeerwortel de kweek uit onze moestuin (op de linkerkant te zien).
Deze rij smeerwortels was vorige jaar in de lente geplant. Bij het planten van een buffer is het belangrijk om het eerste jaar de kweek er wel regelmatig uit te wieden, zodat de bufferplant een kans heeft om zijn wortels te ontwikkelen.
Smeerwortel is ook een fantastische vroege bijenplant: hij bloeit in maart, hommels zijn er gek op. Het blad kun je gebruiken in de compost, of om mee te mulchen, en het is ook geneeskrachtig. Wat wil je nog meer!
Maar ja… ook deze smeerwortel heeft woekerpotentie, je moet het bijhouden. Maar hij loopt niet zo snel als kweekgras je moestuin in.
Andere planten die mogelijk dezelfde werking hebben? Geranium Macrorrhizum. En misschien weet jij er nog eentje te noemen…
Laat het opeten!
Als het mogelijk is… een levende ploeg inzetten. Wij hebben twee roze mestvarkens de tijd van hun leven gegeven door ze op ons kweekweiland los te laten.
Ze wroeten de kweek om en eten de voedzame wortels op. Ze maken kilometers per dag en hebben er ook lol aan.
Daarna hebben we meteen onze bomenrand aangeplant. Bomen laten kweekgras ook langzaam verdwijnen en ander soorten invliegen doordat ze schaduw creƫren, de bodemomstandigheden veranderen in het voordeel van andere planten.
Maar misschien past een roze varken niet in je moestuintje… dus dan maar zelf frezen?
Timing is alles
We hebben afgelopen herfst toch een stuk met de frees gedaan (want de roze varkens lagen al lang in de diepvries…)
Vervolgens meteen winterrogge ingezaaid. Winterrogge is een plant die groeit in de herfst. In de lente heeft het een voorsprong en kan het verder groeien en concurreren met het kweekgras dat probeert van de zijkanten naar binnen te kruipen.
Het lijkt gelukt te zijn.
Maar… of je nu varkens gebruikt of een frees, de kunst is om het op een moment te doen dat je meteen een concurrerend gewas kunt inzetten. Enige planning (en geduld) is nodig.
De natuur vult altijd een leegte
Als je de bodem van kweek hebt kunnen ontdoen, laat de natuur het keihard terugkeren als je geen plan hebt. Op open wonden horen pleisters, in de natuur heten die ‘wilde’ planten. Wij noemen het onkruid. Dus zorg ervoor dat je je eigen pleister(s) klaar hebt liggen zodat je niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen.
15 reacties op “Kweekgras! De oplossing zit in het probleem…”