Kwaaaaaak, hallo loopeenden, doeg slakken!

Loopeenden en slakken – een gouden combinatie

Na lang wachten zijn ze toch aangekomen. Frank en Stein, de slakken-etende loopeenden, zijn na vijf maanden in mijn achtertuin nu geïnstalleerd in hun nieuwe tehuis, de permacultuurtuin bij Wijkboerderij de Schellerhoeve.

Kwaaaaaak, hallo loopeenden, doeg slakken!
Frank en Stein wennen aan hun nieuwe thuis

Wat gaan ze daar doen?  Ze gaan onder andere onze slakkenpopulatie onder controle houden. Ze lusten heel erg graag slakken, en zo werken we met de natuur mee.

Maar ze doen nog veel meer!

Een element heeft meerdere functies

Een van de permacultuurprincipes luidt dat je ervoor zorgt dat de elementen (voorwerpen / planten / dieren) die je in je ‘ontwerp’ gebruikt, meerdere functies hebben.

Dus een muur op het zuiden kan functioneren als:

  • warmteopslag voor warmteminnende planten
  • een lekkere warme zitplek voor in het vroege voorjaar
  • als plek voor het ophangen van een bijenhotel. 

Een boom kan misschien deze functies hebben:

  • fruit
  • bijenbloemen
  • schaduwrijke zitplek (voor in de hoge zomer)
  • mulch, compost en takkenrilmateriaal
  • kachelhout
  • pergola / contructiehout

Natuurlijke Veerkracht

Kwaaaaaak, hallo loopeenden, doeg slakken!
zomereik; bron: pixby

Alle elementen van een ecosysteem hebben meerdere functies.  Een zomereik bijvoorbeeld is o.a. host voor honderden insecten, speelt een belangrijk rol in de watercyclus, slaat CO2 op in de vorm van biomassa onder en boven de grond. En een zomereik wordt ook door veel andere organismen bediend in zijn behoeftes.
De meervoudige functies van organismen zorgen voor veerkracht in een systeem. Het zorgt ervoor dat als een speler wegvalt er genoeg over is om het systeem toch draaiende te houden.

Als we kijken naar organismen die we bewust in een ontwerp willen inzetten, kijken we naar hoe hun ‘producten’ van nut kunnen zijn voor de andere organismen in het systeem.

Onze eenden produceren dus ook mest, eieren, veren, baby-eenden en evt. vlees.
Wij proberen ervoor te zorgen dat de eenden op alle niveaus eveneens meerdere bronnen hebben voor wat zij nodig hebben.

Gedrag is ook een product!

Het gedrag van dieren kan ingezet worden, zodat het dier gelukkig is én ze werk voor jou overnemen.  Als dat wilt doen slagen moet je goed gaan observeren, anders heb je er misschien meer werk bij in plaats van minder!

Kwaaaaaak, hallo loopeenden, doeg slakken!
Eenden eten wél planten!

Volgens de theorie zouden loopeenden geen planten eten. Gelukkig zijn we, door onze periode van observatie hier in de achtertuin, erachter gekomen dat dit niet helemaal klopt – lees totale verwoesting…

Deze observatie helpt ons bij onze keuzes voor hoe we ons ‘eenden-systeem’ verder gaan ontwerpen. Waarschijnlijk zorgen we ervoor dat ze alleen in de bosrand kunnen scharrelen. Gezien dat het de plek is waar de slakken zich meestal terugtrekken, komt dat goed uit…

Het is niet de bedoeling dat we met Frank en Stein slakkencide gaan plegen. Slakken zijn net als alle andere organismen, en hebben meerdere nuttige functies. Onbalans in de populatie kan door van alles veroorzaakt worden en eenden kunnen helpen om dat evenwicht te herstellen.

Gedragtip!
Mannetjes-loopeenden kwaken niet, de vrouwtjes wel, dus zo kun je bepalen wat je hebt. Is de buurt geluidgevoelig? Neem dan alleen mannetjes…

Maar ik kan geen loopeenden houden!

Is het niet mogelijk voor jou om eenden te houden? Er zijn natuurlijk veel andere dieren die slakken lusten… en ook strategieën om je oogst te redden.

Wil je de eenden en de tuinen een keer meemaken?  Kom dan naar de volgende permacultuur meemaakdag of doe mee aan de volgende permacultuuropleiding (PDC).