Konijnen in de tuin…

Konijnen in de tuin?

Arrgggh nee! Daar gaan mijn wortels…!

Arrrggghhhh  nee?

Aaahhhhh   JA!

Oké, dit is niet helemaal zuiver. Ik heb het over tamme konijnen. 

Twister en Lola de achtertuinkonijnen

Waarom wel konijnen?

 1. Je kunt hun mest direct op de moestuin doen
 2. Je kunt hun mest goed composteren
 3. Ze eten onkruid op
 4. Ze eten snoeiafval op
 5. Ze eten schilletjes op.

Alchemisten

Konijnen zijn alchemisten. Ze veranderen dingetjes, die wij niet willen, in spul die wij wel willen. Groen afval in direct bruikbare mest. En ze zijn schattig. 

hondsroos en malva zijn eetbaar voor konijnen

Mest

Het bijzondere van konijnenkeutels is dat ze direct te gebruiken zijn op de moestuin. De meeste mest moet je eerst composteren. Omdat je zelf de konijnen voert heb je zelf controle over wat er in de mest zit. Met mest die je moet betrekken van een boerderij bijvoorbeeld, kun je niet zeker weten wat erin zit.

Snel een paar konijnen aanschaffen voor je moestuin?

Nee, zou ik niet doen. Tenzij je een kind met een vurige konijnenwens hebt. En als je het wilt doen zijn er een paar gouden regels.

 • Konijnen moeten samen leven. Alleen is niet oké.
 • Ze hebben ook veel ruimte nodig om te kunnen springen en rennen. In een hok is niet oké.
 • Konijnen die je in de dierenwinkel koopt zitten aan het einde van een industrieel fokproces. Daar wil je geen onderdeel van zijn.

Konijnenasiels zijn er in overvloed in Nederland. Meestal gaat de vurige wens van het kind toch heel snel over… daarom. In Zwolle hebben we Flappus. Landelijke asiels zijn hier te vinden.

Konijnen moet je echt willen dus.

Zijn konijnen de enige alchemisten?

wormenbak in de achtertuin voor schilletjes en konijnenmest

Nee, alle levende wezens zijn alchemisten. We zijn allemaal aan het toveren met zonne-energie. En dan heb ik het niet over zonnepanelen. Mensen doen het tegenwoordig met hele oude zonne- energie (fossiel in feite). De rest van de ‘earthlings’ vinden de actuele zon energie goed genoeg.

Toveren?

Zonne-energie wordt gebruikt om materiaal en energie door te geven en te veranderen. In een eindeloze kringloop die het leven op de aarde mogelijk maakt.
Het draait allemaal om fotosynthese en poep. Poep is het levenselixir van de planten. De planten zijn de grondstoffen voor de poep. Daar tussenin zitten er taalloze wezens van alle maten en soorten die het hele jaar door, 24/7 ijverig meewerken in dit prachtige complexe systeem.

Wormen en compost

Konijnen niet geschikt voor jou? Er zijn genoeg andere diertjes de hetzelfde werk voor je willen doen. Minder knuffelig wellicht, maar niet minder effectief. Onder de diertjes die we in de achtertuin kunnen houden zijn:

 • Wormen in de wormenbak om je keukenschilletjes op te eten.
 • Diverse kriebelwezens in de composthoop
 • Kippen?

 Wat eten mijn konijnen?

Ze eten weinig brokken. Als er niet veel groen is kun je ze biologisch konijnenvoer geven. Mijn tuin heb ik rond de konijnen ingericht. Toevallig zijn veel van de planten die eetbaar zijn voor konijnen ook goed voor de bodem, insecten, vogels en voor de mens. Toevallig? Nee, niet echt. Zo werkt de natuur! Meerdere functies per dier of plant. Daar is het systeemdenken van permacultuur op gebaseerd. De relaties tussen dieren, planten, de omgeving en de mens wordt weergegeven met een ‘web van verbindingen’. Hieronder zie je er een voor de konijnen in mijn systeem:

Een klein greep uit het eetbare assortiment:

wilg
look zonder look
appel-snoeisels
brandnetel
zevenblad
braam
framboos
paardenbloem
weegbree
vogelmuur
robert’s kruid

en groenteafval uit de moestuin.

 

  2 reacties op “Konijnen in de tuin…

Reacties zijn gesloten.