Ik ben Katharine Hone. Ik woon in Zwolle en kom oorspronkelijk uit Engeland.
Relatieproblemen
Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik besefte dat de mens en de natuur relatieproblemen hebben:
Ik was 9 of 10 jaar en in discussie met mijn vader over de Engelse vossenjacht. Vossen waren een plaag, zei hij, ze moesten uitgeroeid worden. Dat wilde er bij mij niet in. Ik vond het oneerlijk, hypocriet en onlogisch. Dat vind ik nu nog steeds.
Toen kon ik mijn weerstand niet verklaren. Nu weet ik waarom ik daar zo sterk over voelde en waarom de ethische grondslagen van een permacultuurontwerp mij zo aanspreken. Alle organismen op aarde spelen een cruciale rol in het onderhouden van het leven. Van de kleinste micro-organismen tot de grootste dieren, alle componenten van de natuur zijn met elkaar verbonden in een complex web van interacties en afhankelijkheden. De moderne mens heeft dit natuurlijke systeem uit balans gebracht, en vervolgens leggen we vaak de schuld voor de problemen die hierdoor zijn ontstaan bij andere organismen. De slakken, of de mieren, de luizen of de vossen.
Permacultuur in de Stad
In 2005 ontdekte ik permacultuur. De basisprincipes van samenwerken met de natuur en denken als een ecosysteem spraken me meteen aan. Ik begon direct in mijn eigen achtertuin van 4 bij 12 meter met regenwateropslag, een mini-voedselbos, compost en moestuinen. Later voegde ik loopeenden en kippen toe, en mijn tuin werd al snel te klein voor mijn ambities.
Buurttuin en voedselbos
Samen met Transitie Zwolle heb ik in 2011 een grote gemeenschappelijke voedseltuin ontwikkeld met voedselbos en moestuin. En voor de volgende 12 jaar heb ik met veel plezier laten zien hoe je overvloed kunt creëren door alles om je heen te laten samenwerken. Een overvloed aan gezond voedsel, maar ook een overvloed aan plezier en verbondenheid.
Nu bijna 20 jaar later werk ik aan een nieuw project. Een voedseltuin op Kinderboerderij de Wezenlanden. Veel kleiner. Maar juist om te laten zien wat je op een klein oppervlak kunt doen om de wereld om je heen te herstellen en tegelijkertijd voedsel te verbouwen.
Verbinding
Mijn drijfveer is verbinding. Verbinding met elkaar en met de niet-menselijke wezens waarmee we de wereld delen. Verbinding die tot positieve ontwikkeling leidt op alle niveaus.
Ik word het gelukkigst als ik samen met anderen in de tuin bezig ben en merk dat onze acties leiden tot meer biodiversiteit en leven.
Ik ga aan van problemen oplossen met gebruik van natuurlijke patronen en processen. Hoe kun je, door met de ogen van een ecosysteem te kijken, in schijnbaar onmogelijke situaties toch voedsel en biodiversiteit creëren?
Wat heb ik van de natuur geleerd?
Elke dag of nacht wordt elk organisme op aarde wakker. Van piepkleine bacteriën tot eeuwenoude eiken tot walvissen en olifanten, ze beginnen allemaal met hun dagelijkse bezigheden: voedsel vinden, huizen bouwen, jongen grootbrengen. Allemaal op een manier die het hele systeem ondersteunt en leidt tot meer leven en vitaliteit.
Zelfs wanneer de bever bomen omhakt om zijn huis te bouwen, creëert hij meer leven, niet minder. Veel, veel meer.
De wolf die op herten jaagt, onderhoudt daarmee de bossen en watersystemen.
Alles draagt bij aan het besturingssysteem van het leven op aarde, het houdt het evenwicht in stand en creëert leven.
En mensen kunnen hetzelfde doen. Door je dagelijkse dingen een beetje anders te doen en te leren samenwerken met de natuur, kun ook jij je omgeving laten bloeien. En je krijgt tomaten.
Achtergrond Katharine Hone
Ik ben in 1968 in London geboren. Het grootste deel van mijn kinderjaren bracht ik door op het Engelse platteland. Omringd door tuinen en dieren in een natuurrijke omgeving, groeide ik op met een gevoel van verbinding met de aarde.
In 2000 verhuisde ik, na een aantal jaren in verschillende landen te hebben gewerkt, naar Zwolle.
Sinds 2007 ben ik intensief bezig met permacultuur als:
- Ontwerper van eetbare tuinen en landschappen
- De vergroening van mijn stad, Zwolle, als onderdeel van groencollectief Stadsvergronenerszwolle.nl
- Docent van permacultuur workshops en jaaropleidingen
- Coördinator van voedseltuin: De PlantZoen, bij Wijkboerderij de Schellerhoeve in Zwolle (2011 – 2023)
- Coördinator permacultuurtuin: Kinderboerderij de Wezenlanden, Zwolle (2024 – heden)
Voordat ik permacultuur ontdekte, werkte ik als leerkracht in het basis- en voortgezet onderwijs (docent Engels).
Opleiding
1995 – PABO, Engeland
2011 – Permacultuur Ontwerp Certificaat, Helma Roëll, Permacultuur Centrum Nederland
2013 – Cursus Humisme, Marc Siepman, Humisme.nl
2013 – Masterclass Voedselbossen, Wouter van Eck en Xavier San Giorgi, Food Forestry Nederland
2015 – VerdiepingsCursus Plantkunde, Manon Best, Bij Best Moestuinen
2015 – Sociale Permacultuur, Adriaan Bertens, Inmens
2015 – Docenten Training, Robin Clayfield en Looby Macnamara, Designed Visions, Engeland
2018 – Coach Training, Innersteps, Nederland
2018 – Social Design (Gaia Education Design for Sustainability)
2021 – Online Permaculture Design Certificate course Permacultuur Research Institute – Geoff Lawton