Kweekgras, zevenblad, guldenroede en haagwinde
Wortelonkruiden zoals deze worden vaak gezien als onwelkome gasten in de tuin. Waarom eigenlijk? Omdat het zulke succesvolle planten zijn. Ze hebben geleerd te overleven onder moeilijke omstandigheden en concurreren minder sterkte planten makkelijk weg.

De functie van kweekgras
Laat je ze hun gang gaan en doe je verder niets meer in de tuin, faciliteren ze het omvormen van je tuin in een bos 🙂 Dat klinkt misschien als een nachtmerrie, maar eigenlijk zijn ze gewoon hard aan het werk. Ze beluchten de bodem, voegen organisch materiaal toe en voeden het bodemleven. Zo bereiden ze de grond voor op de volgende generatie planten.
Dat proces heet ecologische successie.
Wil je wortelonkruid wegkrijgen? Dan is de beste aanpak: hun functie overnemen, terwijl je ze tegelijkertijd wegconcurreert. Dus de bodem beluchten, organische materiaal toe voegen en het bodemleven voeden. Er zijn veel andere manieren om wortelonkruid weg te concurreren.
Afdekken met karton
Het afdekken van de bodem met karton is een populaire permacultuurmethode. Maar het is alleen geschikt op kleine oppervlakken, en karton is helaas niet altijd zo onschuldig meer, tegenwoordig zit er vaker PFAS in papierproducten.
Ga je toch aan de slag met karton? Zorg dan dat je het écht goed aanpakt. Want…laat je ergens een spleet open, dan krijgt het wortelonkruid kans om weer naar boven te springen en vrolijk verder te groeien.
Aan de slag in de moestuin
Ik heb onlangs een stuk in mijn eigen moestuin aangepakt. Hier laat ik je zien hoe ik dat heb gedaan.
Hier ga ik de bodem afdekken met karton, op een plek waar veel kweekgras en haagwinde groeit. Eerst hebben Karen (mijn tuinmaatje) en ik het gras gemaaid en zoveel mogelijk wortels eruit gehaald met een riek en de grond een beetje omgewoeld. Het karton dat we gebruiken is bruin en onbedrukt.
Alle plakband, tape en nietjes moeten er natuurlijk af, zodat het schoon de grond op kan

Eerst graven we de plek waar de paden komen uit. De paden worden ook met karton behandeld. Vervolgens dekken we de randen tussen pad en border af met karton

Alle karton is dakpansgewijs gelegd zodat het er geen spleten zijn.

De bovenkant erop! Ook dakpansgewijs en liefst met 2 tot 3 lagen.

Wij willen meteen telen in deze bed, dus storten een 30 cm laag compost boven op de karton. Hierin heb ik voor nu groenbemesters gezaaid. Later komen er pompoenen. Je zou ook eventueel hier vaste planten in kunnen poten. Omdat de bodemlaag relatief dun is zou je wel veel moeten blijven irrigeren.

Nu de paden nog afdekken. Om extra veilig te zijn, maken we aan de kant van de border een opstaande rand van karton. Zo krijgt het onkruid geen kans om daar tussendoor te glippen.


Als het pad klaar is, gaat er een laag stro overheen. Je kunt ook houtsnippers, boomschors of riet gebruiken, gewoon wat er beschikbaar is.

Lekker cozy zo.

Tip: dek altijd af in het voorjaar, niet in de herfst.
Waarom? In de winter wordt het karton slap en nat, en dan groeit kweekgras er zo weer doorheen. In het voorjaar is het karton nog stevig en komt het onkruid een stevige muur tegen als het begint te groeien.
Wortelonkruid is supergoed in zich door spleetjes te worstelen. Dus blijf het af en toe controleren. Na een jaar is het wortelonkruid in principe verdwenen, en zijn de wortelresten omgezet in voedzaam organisch materiaal in de bodem.