Jaaropleiding Permacultuur 2024

Greening the cities met permacultuur!

permacultuuropleiding PDC
weggeefactie, planten en zaden!

Tijdens deze jaaropleiding permacultuur in de stad leer je  wat permacultuur is en hoe je het kunt toepassen in jouw tuin, wijk en stad.

 • Zie je dat het in de wereld een andere kant op gaat dan je zou willen?
 • Wil je positieve actie kunnen ondernemen in plaats van alleen over de problemen horen? 
 • Zou je graag meer verbinding en community in jouw stad willen ontwikkelen?
 • Geloof je dat de stad omgetoverd kan worden in een groen en eetbaar paradijs?
 • Wil je leren denken en handelen zoals de natuur dat doet?

Dan is deze opleiding geknipt voor jou!

7 plaatsen nog beschikbaar

Wil je reserveren? Wil je meer informatie? Hieronder kun je jouw naam en e-mailadres invullen. We nemen dan contact met jou op.

LET OP. Ik reageer standaard binnen 2 á 3 dagen. Heb je geen mail van me gekregen? Check je spam!

  ·

  Samenvoorzienend in de stad

  In Nederland wonen veel mensen in de stad, en samen kunnen we veel meer doen dan alleen.

  Zelfvoorzienend? Nee! Samenvoorzienend!

  Het stedelijke landschap en de dynamiek bieden veel mogelijkheden voor het

  • telen van voedsel
  • vergroten van de biodiversiteit
  • creëren van een duurzame lokale (deel)economie
  • ontwikkelen van positieve samenwerkingsverbanden met je medemensen.

  Met een beetje creativiteit leer je dat in elk probleem de mogelijkheid voor positieve verandering schuilt.

  Wat is permacultuurontwerp?

  permacultuuropleiding PDCIedereen kan een positieve invloed op de wereld hebben. Het is alleen vaak moeilijk om te weten waar je kunt beginnen. Permacultuur is een ontwerpsysteem om je leven vorm te geven. Het biedt je een kaart en een kompas om stap voor stap jouw groene idealen te realiseren.

  Permacultuur is gebaseerd op patronen en processen in de natuur. Het helpt je om met de natuur mee te werken in plaats van er tegenin.

  Met permacultuurontwerp geef je vorm aan je leven, jouw omgeving en tenslotte aan de wereld.

  Waarmee ga je naar huis?

  We gebruiken permacultuur als ontwerpmethode. De opleiding is afwisselend en ervaringsgericht. Via actief leren krijg je

  • een permacultuurontwerp voor je eigen tuin
  • praktische handvatten om een gevoel van onmacht om te zetten in positieve actie
   permacultuuropleiding PDC
   kippen – moestuin systeem in de stad
  • inzicht in patronen van ecosystemen en systeemdenken
  • ervaring in het toepassen van permacultuurontwerp in jouw eigen leven en je leefomgeving
  • praktische ervaring in verschillende technieken
  • een netwerk van gelijkgestemden om van elkaar te leren, na de cursus kun je hierop terugvallen
  • een duidelijk doel en een strategie om daar te komen.

    Ervaringen 

  Martijn, 2020
  Ik heb twee jaar terug de jaaropleiding gedaan. Was een leuke groep, waarmee ik nog steeds sporadisch contact heb. Het leuke aan de opleiding was het regelmatig maken van een tuinontwerp, wat vaak de tuin van één van de cursisten was. Je merkt dat je gedurende het jaar van de opleiding, naarmate je meer kennis opdoet, steeds meer elementen meeneemt in je ontwerpen. Je gaat in je ontwerp meer kijken naar waar de zon valt, waar de wind vandaan komt, wat het laagste punt is in de tuin i.v.m. water etc. en dat pas je weer toe op de wensen van de eigenaar van de tuin. Je maakt op deze manier best wat “vlieguren”.
   
   
  Hanna van Oostrum, 2015

  permacultuuropleiding PDCIk ben erg blij met de jaaropleiding permacultuur. Ik ging erheen met veel praktische vragen: wat moet ik doen aan al die slakken in mijn tuin? Welke planten moet ik juist wel of juist niet bij elkaar zetten? In plaats van een concreet antwoord op dit soort individuele vragen, heb ik juist veel meer inzicht gekregen in hoe de natuur werkt en hoe alles van invloed is op elkaar. Ik ben in staat om verbanden te leggen en daardoor op een veel slimmere manier deze praktische vragen te bekijken en oplossingen te zoeken. Het is een manier die meer onderzoek en diepgang vraagt, maar dat is precies waar Permacultuur voor staat: geen pasklare snelle oplossingen, maar observeren en ontwerpen, zodat op de lange termijn een samenhangend ecosysteem ontstaat.”

  “De sfeer tijdens de opleiding heb ik als prettig en ongedwongen ervaren. Het is fijn dat je met leergierige mensen bent die ‘op dezelfde golflengte zitten’. Als groep konden we veel van elkaar leren en dat werd ook gestimuleerd door Katharine, de docente. In het begin moest ik erg wennen aan de manier van kennis overdragen. Ik was gewend aan een academische omgeving, waarbij de docent voor de klas staat en veel theoretische kennis overdraagt. Katharine heeft een organische manier van lesgeven en betrekt iedereen heel erg bij de lesstof. Daardoor kwam het in het begin rommelig op me over. Naarmate de cursus vorderde, begreep ik dat deze manier van lesgeven juist de creativiteit en het zelf denken van de cursisten stimuleert. Eigenschappen die je hard nodig hebt als ontwerper.”

  Wie is de docent?

  Katharine Hone

  Ik ben in 1968 in Engeland geboren en woon sinds 2000 in Nederland. Sinds mijn kindertijd ben ik bezig met tuinieren, natuur en met dieren. Sinds 1996 werk ik in het onderwijs en geef ik les aan zowel kinderen (basisonderwijs) als aan volwassenen.

  In 2011 heb ik een permacultuur-buurttuin bij Wijkboerderij de Schellerhoeve in Zwolle opgezet. Daar heb ik met veel plezier tussen 2011 en 2022 gewerkt.

  Ik werk als permacultuurontwerper en begeleid mensen bij het opstarten van moestuinen en permacultuurprojecten. Mijn focus ligt op de stad. Hoe kan je met beperkte of zelfs geen grond, toch meer van je eigen voedsel verbouwen en de stad van dorre hitte-eiland in groene oases veranderen?

  Praktische informatie:

  De permacultuuropleiding vindt plaats in Zwolle en bestaat uit twaalf lesdagen (een of twee zaterdagen per maand). Je betaalt € 1200,00 (inclusief BTW).
  We werken in kleine groepen en hebben maximaal 10 plaatsen. De opleiding zit daardoor snel vol. Wees op tijd want vol is vol.

  7 Plaatsen nog beschikbaar.

  LET OP. Ik reageer standaard binnen 2 á 3 dagen. Heb je geen mail van me gekregen? Check je spam!