Jaaropleiding Permacultuur 2024

september 2024: Vol

Ontwerp jouw zelfvoorzienend leven

De permacultuur opleiding is een bijzonder traject geweest. Het denken in ecosystemen, design-thinking, observeren… het zijn denkprincipes die mijn leven veranderd hebben en die ik ook in mijn werk nog bijna iedere dag gebruik. De opleiding is ervaringsgericht en mede daardoor echt transformerend! 

Mirjam: Moorlanden.nl

Samenwerken met de natuur

Met deze permacultuuropleiding leer je hoe je zo veel mogelijk zelfvoorzienend kunt leven, zelfs in de stad. Je leert praktische manieren om met de natuur samen te werken en je omgeving te transformeren tot een levendig, veerkrachtig en eetbaar ecosysteem.

Deze opleiding past bij jou als je:

  • wilt leren leven in harmonie met de natuur
  • je eigen gezonde voedsel wilt telen in een eetbare tuin, voedselbos of moestuin
  • regenwater wilt opvangen en laten infiltreren met wadi’s, vijvers of regentuinen
  • biodiversiteit boven en onder de grond wilt herstellen
  • positieve verandering wilt creëren voor jezelf en je gemeenschap

Opbouw van de opleiding

De opleiding permacultuur wordt vaak beschreven als een inspirerende en levensveranderende ervaring. Dit komt niet alleen door de diepgaande kennis die je opdoet over de natuur, maar ook door de fijne groepsdynamiek die zich gedurende de cursus ontwikkelt. Samen gaan we op ontdekkingsreis met hetzelfde vraag: Hoe kan ik leven op een manier die goed is voor mij én de natuur?

De gevarieerde en interactieve cursusdagen nemen je mee door de vele antwoorden die permacultuur op deze vraag te bieden heeft. Elke maand behandelen we een ander onderwerp, zoals bodemherstel of biodiversiteit. De gestructureerde opzet, met een mix van theorie, praktijk en excursies, zorgt voor een levendige leerervaring met veel ruimte voor uitwisseling van ideeën en van elkaar leren.

Tijdens de cursus kun je werken aan je eigen ontwerp. Met behulp van digitaal cursusmateriaal en twee één-op-één coachingsessies maak je een ontwerp voor je eigen thuis en omgeving. Tijdens de cursusdagen is er volop tijd voor vragen. Om een werkend ontwerp te maken, is het uitvoeren van de huiswerkopdrachten noodzakelijk.

De opleiding is onwijs leuk! Katharine is inhoudelijk heel sterk. Ze brengt alles op een leuke manier waardoor je zelf gaat nadenken en in gesprek met anderen tot nieuwe oplossingen en creatieve ideeën kan komen.

Zita, Dedemsvaart, 2023

Waarmee ga je naar huis?

  • een permacultuurontwerp voor je eigen tuin / project
  • inzicht in patronen van ecosystemen en systeemdenken
  • ervaring in het toepassen van permacultuurontwerp in jouw eigen leven en je leefomgeving
  • praktische ervaring in verschillende technieken
  • een netwerk van gelijkgestemden om van elkaar te leren, na de cursus kun je hierop terugvallen
  • een duidelijk doel en een strategie om daar te komen.

Katharine Hone

permacultuur cursus

Ik ben in 1968 in Engeland geboren en woon sinds 2000 in Nederland. Al vanaf mijn kindertijd ben ik bezig met tuinieren, natuur en dieren.

In 2007 ontdekte ik de permacultuur en sindsdien ben ik er intensief mee bezig. Samen met andere vrijwilligers realiseerde en beheerde ik, tussen 2011 en 2022, een gemeenschappelijk tuin bij Wijkboerderij de Schellerhoeve in Zwolle. 

Sinds 2013 verzorg ik opleidingen en workshops over de permacultuur. Verder ben ik als permacultuur tuinontwerper in Zwolle en omgeving werkzaam. Hierin focus ik vooral op het eetbaar en klimaatbestendig maken van privétuinen.

Praktische informatie:

De opleiding is vol, maar als je op de wachtlijst wilt vult gerust de contact formulier in.

De permacultuuropleiding vindt plaats in Zwolle en bestaat uit twaalf lesdagen (een zaterdag per maand). Je betaalt € 1250,00 (inclusief BTW, uitgebreide reader, twee een-op-een ontwerp-coaching sessies en, natuurlijk, koffie, thee en cake).
We werken in kleine groepen en hebben maximaal 10 plaatsen.

Data en locaties

Data 2024Locatie
14 september Olstergaard + de Aardehuizen, Olst
12 oktober Olstergaard, Olst
2 november Olstergaard, Olst + de Aardehuizen, Olst
14 december Het Weeshuis, Park de Wezenlanden, Zwolle
Data 2025
11 januari Het Weeshuis, Park de Wezenlanden, Zwolle
8 februari Het Weeshuis, Park de Wezenlanden, Zwolle
15 maart Het Weeshuis, Park de Wezenlanden, Zwolle
12 april Beleeftuin Buitenzinnig, Vogellanden, Zwolle
10 mei Beleeftuin Buitenzinnig, Vogellanden, Zwolle
14 juni Beleeftuin Buitenzinnig, Vogellanden, Zwolle
5 juli Het Moeras, Exloërveen, Drenthe
30 augustus Het Weeshuis, Park de Wezenlanden, Zwolle
Reserve dag: 13 september 2025

Tijden:

10 tot 17 uur

Programma lesdagen permacultuur opleiding

Lesdag 1 Kennismaking met elkaar en met de permacultuur: geschiedenis, principes en ethiek, rondleiding door het voedselbos bij de Aardehuizen in Olst.

Lesdag 2 Ecosystemen, biodiversiteit en systeemdenken: hoe kun je de kracht van natuurlijke systemen nabootsen in je tuin en in je leven?

Lesdag 3 Dromen en doelen: wat is jouw visie voor de toekomst? Ecobouw, ecodorpen en gemeenschappen. Rondleiding door de Aardehuizen in Olst.

Lesdag 4 Terreinverkenning en het ontwerpproces: de invloed van klimaat en microklimaat, zon, wind, water, bodem, dieren en andere factoren.

Lesdag 5 Bodem en bodemleven, mulchen, mulchplanten en composteren.

Lesdag 6 Waterbeheer: regenwateropvang, het afkoppelen van regenpijpen, vijvers, wadi’s, swales en regentuinen.

Lesdag 7 Eetbare bomen, struiken en vaste planten, voedselbossen en minivoedselbossen, windweringen en boomgildes.

Lesdag 8 Biodiversiteit en habitat: de rol van gedomesticeerde en wilde dieren, insecten, microben en schimmels.

Lesdag 9 Moestuinen: combinatieteelt, meerjarige groenten, omgaan met plagen en zorg voor de moestuinbodem.

Lesdag 10 Excursie naar permacultuur homestead: Het Moeras in Drenthe.

Lesdag 11 Nieuwe economieën: Donut Economy en Geef-economie (Workshop door Marc Siepman). Ontwerpmiddag eigen project

Lesdag 12 Ontwerpdag: een volledige dag om je eigen ontwerp onder begeleiding af te ronden. Presentaties, certificaatuitreiking en een feestelijke afsluiting.


Ervaringen studenten

permacultuur cursus

Charlotte, Zwolle 2023

Katharine bezit een enorme schat aan kennis en brengt alles met veel passie en ook de nodige humor over tijdens de lesdagen. Ze creëert met haar open persoonlijkheid een positief en veilig leerklimaat, waarin eenieder zichzelf kan zijn

Miranda, Lochem, 2023

Super leuke jaarcursus gehad! Ik heb veel kennis opgedaan en altijd de ruimte gevoeld om te kunnen sparren. Fijn om van elkaar te leren, en om ieders eigen ontwerpproces mee te mogen maken

Irene, Zwolle, 2023

Wat heb ik veel geleerd tijdens de jaaropleiding permacultuur. Katharine is een bevlogen docent met veel kennis, ervaring en creativiteit. Tijdens de gezellige lesdagen en bijzondere excursies laat ze je de grote lijnen van ecologie zien en hoe ieder organisme hierin een eigen rol heeft. Gaandeweg krijg je handvatten om deze principes toe te passen in je eigen leven en omgeving. Hoe kijk je bijvoorbeeld anders aan tegen ‘plagen’ en helpen planten je om biologisch evenwicht en een gezonde bodem te creëren? Hoe werk je samen en versterk je gemeenschappen? Hoe ondersteunen de eigenschappen van schimmels, vogels, bomen een ecologisch ontwerp waarin genoeg voedsel en leefruimte is voor iedereen? Permacultuur laat mij zien hoe wij als mensen onze plek terug kunnen vinden in het ecosysteem van de aarde. Dat is zo’n waardevol inzicht!

Aafke, Zwolle 2023

De permacultuur jaaropleiding bij Katharine Hone is een hele leuke en brede opleiding. Je ontdekt dat permacultuur niet alleen over de natuur, ecosystemen of tuinontwerpen gaat, maar ook over hoe je zelf in het leven staat, wat je wilt en je contact met anderen. Katharine geeft vol passie les en ze is ook beschikbaar tussen de lessen door. Bovendien is ze een soort wandelende bibliotheek waar je heel veel van kunt leren. Bedankt Katharine, ik heb er echt van genoten!

Hanna van Oostrum, struintuin.com, 2015

Ik ben erg blij met de jaaropleiding permacultuur. Ik ging erheen met veel praktische vragen: wat moet ik doen aan al die slakken in mijn tuin? Welke planten moet ik juist wel of juist niet bij elkaar zetten? In plaats van een concreet antwoord op dit soort individuele vragen, heb ik juist veel meer inzicht gekregen in hoe de natuur werkt en hoe alles van invloed is op elkaar. Ik ben in staat om verbanden te leggen en daardoor op een veel slimmere manier deze praktische vragen te bekijken en oplossingen te zoeken. Het is een manier die meer onderzoek en diepgang vraagt, maar dat is precies waar Permacultuur voor staat: geen pasklare snelle oplossingen, maar observeren en ontwerpen, zodat op de lange termijn een samenhangend ecosysteem ontstaat.”

Martijn, Zwolle 2020

Het leuke aan de opleiding was het regelmatig maken van een tuinontwerp, wat vaak de tuin van één van de cursisten was. Je merkt dat je gedurende het jaar van de opleiding, naarmate je meer kennis opdoet, steeds meer elementen meeneemt in je ontwerpen. Je gaat in je ontwerp meer kijken naar waar de zon valt, waar de wind vandaan komt, wat het laagste punt is in de tuin i.v.m. water etc. en dat pas je weer toe op de wensen van de eigenaar van de tuin. Je maakt op deze manier best wat “vlieguren”.

Bram, Moorlanden.nl, 2020

Katharine, je hebt mij op een nieuwe manier leren observeren vanuit natuurlijke en (eco)logische principes. Met jouw Engelse accent in m’n achterhoofd denk ik bij het ontwerpen van onze plek bij ieder keuze: “Wat heeft het organisme (of de eindgebruiker) nodig?” Welke invloed hebben mijn keuzes? Ik kan nog heel lang uitweiden, maar kort gezegd heeft de jaaropleiding een levens veranderende bijdrage geleverd aan mijn persoonlijke ontwikkeling. 

Anita Baarstra, Groningen 2013

Katharine heeft in de permacultuur jaarcursus mijn kijk totaal veranderd. Zo was er in mijn moestuin bijvoorbeeld een bramenafscheiding die heel veel schaduw gaf. Katharine liet mij zien hoe je de tuin daar op kunt afstemmen en er juist je voordeel mee kunt doen. Ook de kringlopen sluiten en de relaties tussen alle elementen versterken in de tuin waren belangrijke eye-openers.  Dat het heel belangrijk is voor ogen te houden hoeveel energie je erin wilt steken en dat je altijd heel veel tijd aan observeren moet besteden; hoe is het daar op die plek met die grond en die omstandigheden. Experimenteren heb ik geleerd in de pdc; kijk maar en probeer maar en als het niet lukt, doe dan wat met deze feedback. Ten slotte was het ook nog heel bijzonder om erachter te komen dat permacultuur niet alleen over tuinen gaat maar (juist heel erg) over mensen.