Introductiecursus Permacultuur 24 / 25 maart 2018

De natuur heeft maar één zaadje nodig om een bos te laten ontstaan. Jij bent dat zaad. Permacultuur biedt je een vruchtbare bodem. Groei!

Zelf vorm geven aan je leven. Zelf de ‘verandering zijn die je wilt zien’. Permacultuur-ontwerp biedt je een structuur waarmee je grote veranderingen teweeg brengt met kleine en praktische ingrepen.

  • Vind je dat de industriële maatschappij ons milieu aan het vernietigen is?
  • Ben je het zat mee te draaien in een systeem dat fundamenteel verkeerd voelt?
  • Wil je voor jezelf gaan onderzoeken, denken en handelen?
  • Zoek je manieren om de wijsheid van de natuur in te zetten voor echte duurzame verandering?

Door samen te werken met de natuur en met elkaar, is je positieve impact groot. Inzicht in natuurlijke processen en patronen laat je zien waar je kunt beginnen. Met praktische acties op weg naar gezond voedsel, een natuurrijke omgeving, schoon water en sociale cohesie.
Permacultuur biedt hiervoor een structuur.

Inhoud Introductieweekend

Deze introductie geeft je een brede eerste indruk: Wat houdt permacultuur in? Wat kan het voor jou betekenen? Hoe kun jij het verschil maken? 

Je krijgt inzicht in het verschil tussen natuurlijke systemen en industriële systemen.  Waarom natuurlijke systemen meer leven mogelijk maken en industriële systemen onze aarde degraderen en hoe dat is om te keren.

Je leert hoe je de eerste concrete stappen kunt zetten in het toepassen van permacultuur-principes, nu, in je eigen leven.  

Deelname is inclusief een introductiewerkboek permacultuur en cursusmateriaal.

Ontmoet gelijkgestemden, doe inspiratie op, ontdek de mogelijkheden en geniet van de positieve energie tijdens dit introductieweekend permacultuur.

We hebben een afwisselend programma en werken met zowel theorie als praktijk.

Wie zijn de docenten?

Katharine Hone

Ik ben in 1968 in Engeland geboren en woon sinds 2000 in Nederland. Sinds mijn kindertijd ben ik bezig met tuinieren, natuur en dieren.

In 2007 ontdekte ik permacultuur en in 2011 begon ik met permacultuur bij Wijkboerderij de Schellerhoeve in Zwolle. Samen met een groep vrienden hebben we nu twee gezamenlijke moestuinen, een voedselbosrand, een tunnelkas, compostsystemen en wekelijkse permacultuur inloop-/werkdagen.

Bij deze levendige boerderij werken we samen en de systemen worden ingezet voor voedselproductie, permacultuur-educatie en het ontwikkelen van sociale cohesie en ecologische bewustzijn: peuters, schoolkinderen, jongeren en gepensioneerden, iedereen is welkom!

Onze filosofie? Iedereen is een leraar en we leren van elkaar.

Sinds 2013 geef ik permacultuuropleidingen en -workshops. Ik werk als permacultuurontwerper in de stad en focus op het eetbare en klimaat-bestendig maken van privétuinen.

Stefan Hanstede

Ik ben in 1966 geboren in Denekamp, een dorp in Twente. Als kind groeide ik op met de keuterboerderijtjes van mijn opa’s. Mijn opa’s waren qua voedselvoorziening zelfvoorzienend. Wij aten dus groente uit eigen tuin, brood van eigen granen en eieren en vlees van eigen dieren.

Sinds 1996 werk ik als coach en trainer op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Sinds 2013 doe ik dit op basis van permacultuur. Ik ben nauw betrokken bij drie projecten. Ik ontwikkel een natuurlijke boerderij: ‘Natuurboerderij de Graafschap’ op basis van permacultuur en herstellende landbouw. Samen met Stichting De Geboortenis, ontwerp ik een natuurlijk geboortecentrum, omringd door een voedselbos. Bovendien begeleid ik boeren naar herstellende landbouw.

 

 

Praktisch informatie

24 + 25 maart 2018

Locatie:

Wijkboerderij de Schellerhoeve
Schellerpark 101
8017 NZ Zwolle

Prijs (incl. btw) 140 euro pp

 

 

Tijden:

9.30-17.30 uur.
Op zaterdagavond is er na afloop de mogelijkheid om samen te eten en een permacultuur-film te kijken op de boerderij – eindtijd 21.30 uur.

 

We hebben plek voor 14 deelnemers, vol is vol!

Reserveer je plek door onderstaande formulier in te vullen en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.