of, à la permacultuur,
The problem is the solution
(de oplossing zit in het probleem)
Bill Mollison
Hebben permacultuur en voetbal dan iets met elkaar te maken?
De vogelgriep is terug in het land – probleem?
De eenden en kippen bij de boerderij moeten vanwege de vogelgriep opgehokt worden. Gelukkig hebben we maar twee loopeenden – Franka en Stein, dus heel veel ruimte hebben ze niet nodig. Maar ja, het is een probleem…
Waarom is het een probleem?
O.a. door het water.
Eenden houden van water en hebben water nodig. Eenden knoeien flink met hun water; dat zorgt ervoor dat hun hok heel erg nat wordt, wat leidt tot snellere bacteriegroei en ongezonde condities.
Door een klassiek permacultuurgereedschap, de input-output analyse, te gebruiken hebben we van dit probleem een oplossing weten te maken.
De bedden in de tunnelkas zijn nu leeg voor de winter en zijn voorzien van een laag mulch. Een probleem is dat de bedden in de kas geen regen ontvangen. Water is nodig voor leven. Water is nodig voor de micro-organismen, wormen en alle andere beestjes die de mulch in vruchtbaar materiaal veranderen. Zonder water gaat de mulch-laag eerder oxideren – m.a.w. het droogt uit en de nutriënten komen moeilijker terecht in de bodem waar we ze willen hebben.
De oplossing?
De eenden wonen nu in de kas. Hun waterbakken staan in de bedden – boven de mulchlaag. Al spetterend voegen de eenden water toe aan de bodem, en water is leven! De bodembeestjes kunnen nu beter in de bedden overleven en hun verteringswerk doen.
Eendengedrag zorgt voor meer voordelen. Ze wroeten met hun snavel en stampen de mulchlaag plat waardoor het nog beter in contact komt met de bodem, en dus met het bodemleven.
Ze poepen ook. De poep van vogels zou o.a. een hoge hoeveelheid fosfaat bevatten. Fosfaat is een van de mineralen die super belangrijk is voor plantengroei en die ook minder beschikbaar aan het worden is.
Eenden zijn heel gericht op het bescherming van hun territorium, dus ik kan me voorstellen dat de muizen in de kas ook liever op zoek gaan naar een ander onderkomen.
Voordeel voor de eenden?
Zou het leuk zijn voor een eend om in een tunnelkas te wonen?
Een van de voordelen voor de eenden is dat ze afgeschermd zijn van andere vogels en dus voldoen aan de wettelijke eisen op dit moment.
Andere voordelen:
Onze kas bevat veel steen – stenen in de paden en ook in de muren van de opgehoogde bedden. Deze stenen vangen overdag veel warmte op, dus het kan zijn dat het water van de eenden langer ijsvrij blijft dan buiten.
Ze kunnen lekker scharrelen in de bedden, misschien halen ze daar genoeg voedsel uit…?
Ze hoeven ’s nachts niet in een afgeschermd hok opgesloten te worden want roofdieren komen de kas niet in.
Uiteindelijk is het natuurlijk niet leuk voor een eend om in een kas te wonen. Daarom gaan we voor ze aan de slag met het bouwen van een afgeschermde buitenren in het weiland.
We zullen ook goed op de temperaturen moeten letten; een kas warmt enorm snel op in de zon.
Als tijdelijke oplossing is het goed! In een grotere kas zijn er meer mogelijkheden voor het ontwerpen van systemen waarin biodiversiteit een grotere rol speelt, en waarin dieren zich ook gelukkig voelen.
Maar stel, je hebt geen eenden en geen kas, en dus geen eenden/kas problemen. Je hebt vast wel problemen, want dat hoort bij het leven. Hoe kun je de oplossing van jouw probleem vinden? Het is er wel 🙂 Ik ben benieuwd.