Hoe begin je met permacultuur . . .
… graag niet zoals Lola! Met dikke wallen onder de ogen, niet stoppend om te eten of te drinken, zielig, druk, moe. Ons vrouwtjeskonijn, Lola, lijkt haast op de moderne mama met een te hectisch leven en geen tijd voor haarzelf.
Wat was ze aan het doen?
De laatste dagen is ze een hol aan het graven onder de houtschuur. Mijn zoontjes en ik vonden het lollig en vroegen ons af of ze Australië zou bereiken voor het einde van de week. Vanmorgen was er duidelijk sprake van konijnen burn-out.
Zoals alle andere natuurwezens in de omgeving is Lola een nest aan het maken. Mannetje Twister zit een beetje onverschillig toe te kijken. Hij weet natuurlijk dat het geen zin heeft, ze hebben hem geholpen bij dierenasiel Flappus. ‘Shooting blanks’ heet dat in het Engels. Niet dat hij het niet wilt proberen, heel graag zelfs, maar een nest bouwen? Dat is wel heel erg optimistisch.
Ik keek vanmiddag nog verheugd toe hoe ze doorging met hooi naar het souterrain te brengen en zelfs ook eten. Even een voorraad aanleggen voor de kraamperiode was vast haar idee.
En nog een paar uurtjes later zag ik tot mijn verbazing dat ze bezig was het hol dicht te gooien. Misschien dat Twister toch het moeilijke gesprek is aangegaan…
Doelen
Wat heeft Lola met permacultuur te maken? Niet zoveel, behalve dat ze in mijn achtertuin-permacultuur-systeem een essentiële rol speelt.
Haar gedrag echter heel veel.
Lola had namelijk haar doel niet goed helder. Ze had ook geen goed onderzoek gedaan. Ze heeft veel energie gespendeerd aan iets dat in de basis nooit goed kon werken. Dat heet in permacultuur-taal een ’type one error’: Een fout dit zo kernachtig is dat het ervoor zorgt dat je (permacultuur)systeem nooit goed kan functioneren. Een beetje zoals schoenen kopen van de verkeerde maat omdat je de kleur zo mooi vindt. Dat wordt nooit lekker lopen. Verspilde energie dus. Een van de doelen in het permacultuurontwerp is het vangen en bewaren van energie. Daarom komt observatie, analyse en strategie-ontwikkeling vóór actie.
Een konijn kan niet nadenken
Zeggen ze… Maar jij wel! Toch? Het is alleen soms wat moeilijk, en soms ook pijnlijk. Foutjes maken is essentieel. Doe ik ook de hele tijd. Ik probeer wel de kernzaken te identificeren. Hier ga ik langer over nadenken, onderzoek plegen zodat ik minder grote fouten maakt.
Van fouten leer je. Jammer als je jezelf uitput.
Betekent het dat je niks mag doen zonder lang nadenken?
Het mag wel! De kunst is herkennen wat veel energie of geld kost en wat minder. Begin klein, met een vierkante meter tuin bijvoorbeeld. Als dat niet goed gaat heb je ook niet zoveel verloren en toch veel geleerd. Meteen beginnen, zonder goed onderzoek, met een ingewikkeld systeem zoals een voedselbos of aquaponics. Daar heb je veel meer mee te verliezen als het niet lukt.
Permacultuur is een ontwerpsysteem. Voor het denkproces is veel handig gereedschap beschikbaar.
Leren hoe dat werkt in Permacultuur? Sluit je aan bij de jaaropleiding, kom naar een workshop en lees de blogs!