Het permacultuur ontwerpproces, deel 6. Nuttige dieren en planten in je tuin.

Hoe werkt het permacultuur ontwerpproces?

  1. Doelen vaststellen 
  2. Jezelf en je omgeving observeren
  3. De belangrijkste ecologische factoren in kaart brengen (sectoren)
  4. Invloeden vanuit de omgeving onderzoeken: de niet-ecologische invloeden
  5. Zone-analyse: Hoe organiseer je dingen zo, dat je eigen energie bespaard wordt?

Wie woont er al in je tuin? En welke andere middelen heb je ter beschikking?

  • Welke nuttige dieren zijn er al in je tuin?
  • Welke nuttige planten zijn er al in je tuin?
  • Welke activiteiten vinden plaats in de tuin?
  • Van welke middelen kun je gebruik maken? Wat kan worden ingezet?

nuttige dieren en planten in de tuin klimop
bij op de klimopbloem

Een voorbeeld: Klimop

Klimop, waar is het goed voor? Voor heel veel!

  • Herfstnectar voor veel insecten, o.a. de honingbij
  • Wintervoedsel voor vogels in de vorm van besjes
  • Beschutting en nestelplek voor veel dieren
  • Voor vlinders: voor het boomblauwtje is klimop een waardplant (een plant waarop de eieren gelegd worden en waarvan de rupsen leven en eten).
  • Klimop vangt ook nog veel fijnstof uit lucht op en zet het vast in zijn weefsel.
nuttige dieren en planten in de tuin pimplemees
pimpelmezen eten veel rupsen

Snij jezelf niet in de vingers

Iedereen wil vlinders. We weten hoe belangrijk bijen zijn. Vogels helpen in het plagenvrij houden van je tuin. En een betere luchtkwaliteit is ook mooi meegenomen. Dus voordat je beslist om met een schone lei te beginnen en alles uit je tuin te verwijderen wat niet eetbaar is, onderzoek eerst of het misschien toch nuttig is – voor je gratis tuinmedewerkers: dieren, vogels, insecten, bacteriën… en dus ook voor jezelf.

Hoe je dat doet? Met een Paste analyse. Deze observatie-tool laat je alles in je tuin en omgeving doornemen zodat je een totaalbeeld hebt. Dan ga je beginnen met onderzoek. 

Onderzoek je elke grassprietje? Mag wel, hoeft niet. Je kunt je ook concentreren op de meest aanwezige elementen, zoals de klimop langs de gevel. Als je weet wat de functies zijn kun je een afgewogen keuze maken.

Moet je altijd alles laten staan dan? 

Nee. Als je weet waarom iets belangrijk is kun je ervoor kiezen om het te laten staan. Je kunt er ook voor kiezen om het te vervangen door iets dat dezelfde functies heeft, met de extra functies die jij graag wilt.

Permacultuur & Ethiek

nuttige dieren en planten in de tuin ethiekenDeze benadering komt vanuit het besef dat alles met alles verbonden is. Permacultuurontwerp drijft op drie ethische principes:

Zorg voor de aarde
Door goed te onderzoeken wat er al in je tuin leeft ben je bezig met zorg voor de aarde. Het besef dat alles (van natuurlijke oorsprong) wat er al is, een functie heeft in het ondersteunen van jouw bestaan.

Eerlijk delen
Het besef dat alles wat er van nature al is het recht heeft om er te zijn.

Zorg voor de mens
Deel je ruimte met de natuur en de natuur zal ook voor jou gaan zorgen.

PASTE

PASTE gaat over de activiteiten die plaats vinden op je terrein, je gereedschap en de middelen die aanwezig zijn enz. Als planning-tool laat het je zien voor wie je nog meer ontwerpt. Als je kinderen regelmatig voetballen in de tuin, is dat een evenement waar je met je ontwerp rekening mee moet houden. 

Kringlopen en upcycling

Door te kijken naar welke middelen al beschikbaar zijn op en rondom het terrein help je jezelf je doelen te bereiken met minder input van buiten. Waarom stro kopen om als mulch te gebruiken als er bomen op straat zijn waarvan het blad anders afgevoerd wordt door te gemeente. Waarom een vijverbak kopen als er al een oude speciekuip in de schuur rondzwerft.

Succes met PASTE!

 

Volgende keer: Welke elementen (planten, dieren, structuren) wil je in je ontwerp hebben, wat hebben ze nodig en hoe kun je ze op een slimme manier plaatsen zodat er verbindingen ontstaan en dus een systeem? Input/output-analyse!