Verzamel en bewaar energie
Leuk permacultuur-principe. En daar gaat permacultuur ook grotendeels over. Zonlicht vangen en bewaren zodat je het kunt gebruiken… als voedsel, als warmte, als kleding en alles wat je nodig hebt. Zonnepanelen?
Kijk uit je raam. Daar buiten is iedereen hiermee bezig. Ook als je zo’n mooie strakke tegeltuin hebt, doet iedereen toch zijn uiterste best om dat zonlicht toch nu eindelijk een keer op te vangen. Nee, ik heb het niet over de buren. Onkruid en beestjes, ze geven het nooit op. Maar ik ga ervan uit, dat als je een tegeltuin hebt, je dit bericht niet aan het lezen bent. Jammer…
Ecosystemen verzamelen de energie van de zon en ze bewaren het in voedselketens. Dat betekent ook dat ze CO2 opvangen en vasthouden. Ook zorgen ze ervoor dat er zo weinig mogelijk energie verspild wordt. Er is geen afval, alles wordt verwerkt en gebruikt door het leven. Al die beestjes hebben een specifieke taak, ze werken samen zodat alles weer door de planten opgenomen kan worden als voedingstoffen.
De pissebed bijvoorbeeld is een soort Sweeney Todd van de bodem, alleen minder moordlustig. Hij versnipperd bladeren en dode beestjes in kleinere stukjes. Die zijn gemakkelijker door te slikken voor het volgende kleine kriebelbeestje. De volgende kleine kriebelbeestjes doen hetzelfde voor de daaropvolgende kleine kriebelbeestjes enz. totdat het afval zo klein is dat de planten het weer kunnen opnemen als voedsel. Stel je voor dat er geen pissebedden waren, dan zouden ze allemaal stikken.
Wij mensen zijn niet zo goed met afval
We verspillen heel veel energie, waardoor dat ook in een soort afval verandert en we lijken het vaak niet eens te merken.
Die leuke zonnepanelen op ons dak en de elektrische auto lijken dan toch een beetje op dweilen met de kraan open. En, zoals Marc Siepman het zo leuk uitdrukt, is het slimmer om met de kraan dicht te dweilen.
Gelukkig zijn zonnepanelen niet meteen nodig als je ervoor zorgt dat je al die kleine energielekken in je leven afsluit.
Dus, tiny tip één voor vandaag: Geef je waterkoker een vriendje
Vinger omhoog als jij ook weleens de waterkoker helemaal vol doet voor één kopje thee/koffie? Oké, schaam je niet, want heel Nederland doet het (inclusief mezelf), en daarom is er hier zoveel winst uit te halen.
Geef je waterkoker een vriend. De vriend heet thermoskan. Zet de thermoskan gezellig naast je waterkoker, voor als je alweer teveel water hebt gekookt voor dat ene kopje thee. Giet het over in de thermoskan, en – en dit is de belangrijke stuk – verstop de waterkoker (of vraag je kind om dat te doen, die is er beter in).
Gelukkig ben ik van een zekere leeftijd en vergeet ik snel waar de waterkoker verstopt is. En dat ik hem überhaupt heb verstopt. De thermoskan wacht rustig af totdat ik uitgeraasd ben…
Het warme water kan je ook voor de handafwas gebruiken. Tja, dat vergeet ik ook heel vaak. Pas als ik de afwasteil gevuld heb met de hete kraan merk ik de thermoskan op die met zijn teen mooie figuurtjes in het zeepsop op het aanrecht zit te tekenen.
Maar ik heb voor alles een oplossing, dus tegenwoordig brengt de thermoskan zijn dagen door in de afwasteil. Nu heeft hij twee vriendjes.
1 reactie op “Geef je waterkoker een vriend”