Even voorstellen: Stefan

Mijn naam is Stefan Hanstede

Ik ben in 1966 geboren in Denekamp, een dorp in Twente, aan de grens met Duitsland. Als kind groeide ik voor een groot gedeelte op met de keuterboerderijtjes van mijn opa’s. Mijn opa’s waren qua voedselvoorziening zelfvoorzienend, dus groente uit eigen tuin, broodbakken van eigen granen en eieren en vlees van eigen dieren (kippen en varkens) waren voor mij de normaalste zaak van de wereld.

Toen riep de grote wereld en heb ik in Rotterdam gewoond en gewerkt. Hier heb ik gewerkt als politieagent, logistiek planner, interieurontwerper en als laatste, ruim 10 jaar als trainer/coach in de re-integratie. Ik heb hier kennisgemaakt met allerlei mensen met een zeer diverse achtergrond. De diversiteit van mensen in cultuur, religie, opleidingsniveau, maatschappelijke positie en omgaan met het leven sprak mij erg aan. Ik werd hier gegrepen door de veerkracht van mensen.

De roep naar meer ruimte, rust en natuur werd na 20 jaar te sterk en ik ben, samen met Tineke, opnieuw verhuisd. Nu woon en werk ik vanuit Warnsveld (vlakbij Zutphen). Vijf jaar geleden kreeg ik een burn out en zware depressie. Zoals wel vaker, was dit een keerpunt in mijn leven. Ik ontdekte permacultuur en sindsdien ben ik hier fulltime mee bezig. Ik ben op dit moment als zelfstandige nauw bij drie projecten betrokken. Ik ben bezig om een natuurlijke boerderij op basis van permacultuur van de grond te krijgen. Samen met Stichting De Geboortenis, ben ik bezig om een natuurlijk geboortecentrum omringd door een voedselbos te realiseren. Daarnaast ben ik betrokken bij een initiatief in Arnhem om meer samenhang te realiseren in een woonwijk met behulp van een permacultuur groente- en kruidentuin.

In de jaaropleiding wil ik graag permacultuur als ontwerpmethodiek met jullie delen. Permacultuur biedt de mogelijkheid jouw leven en leefomgeving vorm te geven op een manier die ecologisch rendabel en economisch stabiel is. De menselijke factor, jij in jouw sociale omgeving, speelt hierbij een belangrijke rol. Ik wil je graag inspireren en begeleiden op deze ontdekkingsreis.