Eetbare vaste planten in mei!

Eetbare vaste planten in mei!

Waarom zijn vaste planten zo handig in de (moes)tuin? Lees het hier! Meer over eetbare vaste planten

Hier zie je Luna met het eetbare boeket van de week. 

Wat zit er in het boeket? Van alles natuurlijk:

snijbiet (tweejarige)

linde

kardoen

koolbloemen (niet echt een vaste plant)

en veel meer…lees hieronder verder.

 

Rabarber

Wie kent het niet? Het komt jaar op jaar terug en levert lekkere stengels om op te eten en fijn blad om mee te mulchen. Mulchen? Ja mulchen, heel goed voor de bodem. Meer over mulchen.

 

 

 

Camassia quamash

Eetbare knollen van een Noord-Amerikaanse plant. Deze plant heeft ook een aantal soorten die giftig zijn dus zorg ervoor dat je de goede hebt. Wij durven het nog niet aan, dus deze plant staat in de tuin vooral voor zijn bloemen die geliefd zijn onder de bijen.

 

 

Mierikswortel

Deze wortel is lekker voor een pittige saus, de bloemen zijn ook eetbaar en met het blad kan je mulchen.

Kolen laten uitbloeien is een goed idee. De bijen zijn er gek op en de bloemknoppen kun je gebruiken als broccoli, dus van spruitjeskool e.d. kun je evt. twee keer oogsten. Deze is de palmkool.

Roomse kervel

Een prachtige plant die naar anijs smaakt. Het blad is het hele jaar eetbaar, de wortels en de zaden ook. De bloemen zijn geliefd bij roofinsecten zoals zweefvliegen die graag je bladluizen voor je willen opruimen. Zorg ervoor dat je goede hebt, sommige soorten uit deze familie zijn giftig, dus alleen van een kweker kopen.

 

Welsh onion

Een vaste uiensoort die nu bijna aan het bloeien is. Te gebruiken op dezelfde manier als bieslook!

 

Snijbiet

Snijbiet is niet echt een vaste plant. Het is tweejarig en als je de bloem in het tweede jaar steeds eruit haalt kun je ook wat langer blijven oogsten.

 

 

Kardoen

Sommigen lusten het graag, anderen vinden het niet te vreten. Als je de bladeren blancheert in het voorjaar zijn ze minder bitter van smaak. De bloemknoppen zijn zoals artisjok te eten en zijn ook heel erg geliefd bij allerlei insecten. Het is een prachtig mooie plant die een diepe penwortel heeft. Met zijn penwortel haalt het mineralen uit de diepere lagen van de bodem en zo voedt hij bij het afsterven van het blad ook de bovenste lagen van de bodem.