Een eetbare tuin in de stad

Hoeveel kun je oogsten uit een eetbare tuin?

Vandaag heb ik echt alles geteld in mijn achtertuin – die voor belangrijk deel eetbaar is.

Mijn tuin is 4 bij 12 meter waarvan tenminste 3 vierkante meter aan konijnen en terras zijn toebedeeld.

klik voor vergroting

Het is ongelooflijk hoeveel eetbare planten er in passen.

Omdat ik in lagen werk. Net zoals in een bosrand-ecosysteem. Planten in lagen aanbrengen betekent super-efficiënt  ruimtegebruik.

In het plaatje zie je een eenvoudige schematische weergave van de tuin met een lijst van alles wat erin zit… wat eetbaar is. Want er is ook heel veel dat niet voor mij eetbaar is, maar wel voor vogels en insecten.

Van zo’n tuin kun je niet het hele jaar eten. Als je hiermee zou moeten overleven was je al lang dood. 

Gelukkig is er nog een grote moestuin bij de Schellerhoeve en is er ook een supermarkt en een biologische markt. 

Waarom zou je het dan doen?
Omdat het

  • leuk is
  • een verkoelende werking heeft in de zomer
  • de koude oostenwind afremt in de winter (in mijn geval)
  • de wilde bijen, insecten en vogelpopulatie ondersteunt
  • de kinderen naar buiten lokt om te snoepen van het fruit
  • weinig onderhoud nodig heeft
  • overbelasting van het riool verminderd – alle regenwater van mijn dak gaat de tuin in
  • de lucht zuivert van fijnstof

En omdat geluk in een kleine hoekje zit, een kleine hoekje in mijn achtertuin.

Wil je ook een mooie bio-diverse en eetbare stadstuin? Tips kun je vinden in dit blog. En ook in deze.
Kom anders naar de ‘Betaal wat je kunt’-workshop over permacultuur in de achtertuin

Geen tijd? Een ontwerp laten maken is ook een optie!