Eco-therapie training

Everybody needs beauty as well as bread, places to play in and pray in, where nature may heal and give strength to body and soul.

John Muir

Ervaar de helende kracht van de natuur. Leer hoe je de natuur kunt inzetten bij de begeleiding van je cliënten.

Eco-therapie (in Nederland nog nauwelijks bekend) maakt op een creatieve manier gebruik van de natuur. 

  • Het biedt een aanpak die aanvullend is op je huidige werkwijze.
  • De werkvormen zijn speels en hebben tegelijk een krachtig effect.
  • Het werkt stress-verlagend voor zowel cliënt als therapeut 
  • Het versnelt het veranderingsproces bij de cliënt.

Deze  training vindt plaats in een natuurgebied in Nederland. De training duurt drie dagen en is ervaringsgericht. 

Voor wie?

Je bent zelf pedagogisch, sociologisch of psychologisch onderlegd en zoekt manieren om je aanbod/werkwijze te verrijken (coach, docent, begeleider, psycholoog, maatschappelijk/jeugd werker e.d.). Je bent vooral nieuwsgierig naar de mogelijkheden van eco-therapie en hoe dat er in het praktijk uitziet.

We spelen in op de behoeftes van de cursisten zodat het geleerde meteen kan  worden toegepast in je eigen praktijk.

 

 

 

 

De trainer

Geoffrey McMullan is een ervaren verslavingspsycholoog en coach. Hij werkt uitsluitend buiten in de natuur en is een pionier op het gebied van ecotherapie

Geoffrey werkt in o.a. jeugdhulpverlening en verslavingszorg. Hij geeft trainingen aan professionele hulpverleners in o.a. Engeland, Duitsland, Polen en Italië. Meer informatie over Geoffrey kan je vinden op zijn website.

De training wordt in het Engels gegeven met vertaling waar nodig. Een redelijk niveau van Engels is een pre. Heb je hier twijfels over? Neem gerust contact met me op.

De voordelen van therapie en begeleiding in de natuur

  • Ecotherapie is gebaseerd op fysieke en zintuiglijke ervaringen. Door mensen uit hun normale omgeving en comfortzone te halen zijn ze in staat om hun eigen patronen beter te herkennen. Ze kunnen die vervolgens in verband brengen met hun dagelijks functioneren.
  • Tijdens de opdrachten/ervaringen krijgen cliënten op een diep niveau en heel direct inzicht in hun eigen patronen. Dit is vaak confronterend en is een krachtige stimulans voor het veranderingsproces. Reflectie momenten bieden de kans om te kiezen voor nieuw gedrag.
  • Het doorbrengen van tijd in de natuur werkt stress- en angstverlagend. De rust die de natuur biedt kan tot een vergroot leervermogen en gevoel van welzijn leiden.
  • Het gebruik van opdrachten en oefeningen buiten geeft begeleiders een kans om hun cliënten te observeren en nieuwe inzichten op te doen zonder dat er gepraat moet worden.
  • Ecotherapie nodigt uit tot het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden (zoals vuur maken zonder lucifers). Dit levert succeservaringen op en versterkt het zelfbeeld.
  • Ecotherapie vergroot het gevoel van gelijkwaardigheid tussen cliënt en begeleider. Begeleiders doen met veel van de activiteiten mee (speelse opdrachten, vuur maken, koken, tent opzetten, hout sprokkelen e.d.). Het gevoel van vertrouwen en veiligheid wordt daarmee vergroot.

Wat ga je leren?

Tijdens de cursus word je drie dagen ondergedompeld in de natuur. Je leert veel verschillende ecotherapietechnieken door ze onder begeleiding van de trainer zelf te doen.

De dagen zijn vooral praktisch ingericht met de nadruk op ervaringsgericht leren (concreet ervaren, waarnemen en overdenken, analyseren en abstract begripsvorming, actief experimenteren – leercyclus Kolb).

Naast het praktisch meemaken van de technieken komen doelen, aandachtspunten en reflectie-processen aan bod. De toepasbaarheid en mogelijkheden binnen de eigen praktijk worden ook behandeld.

‘s Avonds is er tijd voor reflectie en onderlinge uitwisseling, ook met de trainer.

Voor een indruk van de activiteiten en sfeer van deze training kun je een kijkje nemen op de youtube channel en website van Pathfinder UK

Praktisch

Data: 17-19 mei 2019

Locatie: natuurcamping Staatsbosbeheer (exacte locatie wordt nog nader bepaald)

Kosten: 550 euro

Wil je meer informatie?
Hieronder kun je je naam en e-mailadres invullen. We nemen dan contact met je op.

LET OP. Ik reageer standaard binnen 2 à 3 dagen. Heb je geen mail van me gekregen? Check je spam!