Een stappenplan voor het omgaan met droogte in de tuin

Je tuin gezond houden bij droogte met minder sproeien? Hoe dan?

Een stappenplan voor omgaan met droogte in de tuinDoor de extreme droogte deze maand vragen de waterbedrijven ons zuinig om te gaan met water. Veel mensen zijn echter toch vaak in de tuin aan het sproeien.

Wat is het probleem met het gebruik van leidingwater in de tuin?
Het zuiveren van water voor consumptie in Nederland kost enorm veel energie. Bij een recente Permacultuur opleidingsdag kwamen we erachter dat het totale landelijk energiegebruik voor het zuiveren van afvalwater, het behandelen van slib en de bereiding en transport van leidingwater, in 2007 drie petajoules was.
Petajoules? Wat zijn dat?

Ter referentie: 1 petajoule = 277 777 778 kilowattuur. (Een gemiddeld huishouden gebruikt totaal rond de 3000/4000 kilowattuur aan elektrische energie per jaar).
 
Dat is dus veel energie. Teveel om met een goed gevoel door het toilet te spoelen of onze tuinen mee te besproeien.

Dus hoe kan het beter?

Water vangen en besparenEen stappenplan voor omgaan met droogte in de tuin

Door water te vangen en te besparen ben je veel minder tijd kwijt aan besproeien en genieten je planten extra voordelen.

Plant een windkering om verdamping door wind in je tuin tegen te gaan

  • Met een gemengde haag trek je vogels en insecten aan die je tuin bemesten en tot leven brengen
  • Je kunt hiervoor eetbare planten gebruiken
  • Vaste planten en bomen verkoelen de omgeving en stimuleren het bodemleven. Het bodemleven houdt water in de bodem vast en vervoert water naar de planten (mychorhizzaschimmels).

Dek de bodem af met mulchmateriaal

Lees hier meer over mulchen. Mulch:

  • Houdt vocht in de bodem vast
  • Houdt de bodem koel waardoor het tevens gemakkelijker water kan opnemen
  • Voedt het bodemleven waardoor er meer vocht in de bodem opgenomen en vastgehouden kan worden
  • Maakt voedingstoffen beschikbaar voor planten, waardoor de planten beter groeien en zelf de bodem sneller kunnen afdekken.

Een stappenplan voor omgaan met droogte in de tuinMoet je toch sproeien?

Als je planten het nu moeilijk hebben is de kans groot dat je bovenstaande maatregelen nog niet voor elkaar hebt. Zo zien wij in onze nieuw aangelegde moestuin dat de planten toch elke dag water nodig hebben, terwijl we in de oudere permacultuurtuin ernaast bijna niet meer hoeven te sproeien.

Zien is geloven?
Kom kijken bij een gratis permacultuurdag.

Ga op zoek naar de waterbronnen die je zou kunnen gebruiken, maar die uit je systeem verloren gaan

Afwaswater…

… gaat meestal direct de put in, zonde. Je kunt het zeker gebruiken om vaste planten en wortelgewassen mee te begieten. Dit ‘vieze’ water is juist voor planten en het bodemleven een grote bron van voedingstoffen.

  • Gebruik natuurlijk wel biologisch afbreekbaar afwasmiddel
  • Gebruik het niet op bladgewassen zoals sla
  • Gebruik het binnen 24 uur, en het liefst meteen zodra het afgekoeld is
  • Leg eventueel een klein zuiveringssysteem aan.

Douche- en badwater

Een pdc student van mij besloot om in een bak te gaan douchen en dit water aan de planten te geven. Bij het gebruik van biologisch afbreekbare zeep en shampoo is dit een prima oplossing. Je kunt eventueel ook een slim grijswatersysteem aanleggen zodat je niet met emmers hoeft te sjouwen.

Plas in een emmer!

Waarom zou je op de wc plassen en dat wegspoelen met 10 liter drinkwater als je het ook met minder liters water aan je planten kunt geven. Plas is een soort natuurlijke pokon, noem het maar plantenranja ☺ (verdunnen met water: 1 deel plas op 10 delen water).

Pas je waterdoseertechniek aan

Een stappenplan voor omgaan met droogte in de tuin

  • Geef water om de avond of in de vroege ochtend vóórdat het warm wordt
  • Gebruik een gieter, geen beregeningssysteem!
    Bij beregeningssystemen gaat veel water verloren door het directe de lucht in verdampen. Meestal besef je dat niet omdat je het aanzet en wegloopt. Het voordeel van heen en weer lopen met een gieter is dat je meteen meer aandacht aan je planten geeft. Nog een voordeel is dat het veel werk is, waardoor je misschien gestimuleerd wordt om toch de eerste tips in deze blog te volgen ☺
  • Geef het water direct bij de wortels van de planten
  • Graaf een kuil of een slootje en dek het weer af met droge aarde na het watergeven – dit voorkomt verdamping
  • Geef liever veel water in één keer, dan elke dag een beetje. Bij klein beetjes elke dag groeien de wortels naar de oppervlakte waardoor er sprake wordt van ‘luie planten’. Je wilt de wortels stimuleren om diep de bodem in te gaan op zoek naar water, zodat ze juist minder water van jou nodig hebben. Het water dat jij geeft moet dus ook diep de bodem in kunnen zakken.

Virtueel watergebruik?

Meer droogte betekent uiteindelijk ook minder water voor onze consumptie. Dat voelen we niet omdat water zo goedkoop is en gewoon uit de kraan stroomt. Veel watergebruik is onzichtbaar voor je. Het zit in de producten die we gebruiken. Ben je benieuwd naar hoeveel water jij werkelijk gebruikt per dag?  Reken je virtuele water voetafdruk uit. Dan zie je direct waar je ook kan helpen in het besparen van water.

 

Meer tips? Lees 9 manieren om met droogte in de moestuin om te gaan