Droogte en stortregen? De permacultuurtuin heeft er weinig last van… Hoe dan?

De moestuin: langdurige droogte en stortregen

Eerst was het wekenlang kurkdroog en daarna viel het ineens met bakken uit de lucht. Klimaatverandering?

Een oude kliko als regenton

Hoe kun je je tuin managen zodat je niet óf de hele tijd met gieters aan het sjouwen ben, óf ineens onder water zit.

De truc is ervoor te zorgen dat de tuin het teveel aan water gemakkelijk op kan nemen. En dat de tuin het water niet te snel weer verliest als het ineens heet en droog is. 

Organisch materiaal is heel belangrijk

Organisch materiaal in de bodem gedraagt zich als een spons. Het neemt water op en houdt het vast en laat het langzaam weer los. Maar wat is organisch materiaal?

Alles wat leeft of ooit geleefd heeft. Als het nog leeft is het een zakje water. Als het dood is kan het waarschijnlijk nog steeds water vasthouden.

Jij bent eigenlijk ook gewoon een zak water!

Alle levende wezens kun je zien als waterzakken. Ze nemen water op, ze plassen het weer uit en

Een gezonde bodem zit vol met organisch materiaal

als ze dood gaan komt het ook weer vrij voor andere organismen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je buurman (levend of dood) onder de grond stopt om het daar vochtiger te krijgen. Het kan veel gemakkelijker en met minder onaangename geurtjes, door je bodemleven op te bouwen.

En hoe doe je dat? Door ervoor te zorgen dat je bodemleven:

  • iets te eten heeft
  • niet vergiftigd wordt
  • het vocht genoeg heeft om in leven te blijven.

En hoe doe je dat?

  • Door het gebruik van beplanting het jaar rond
  • met mulch.
  • de bodem nooit onbedekt laten.

Planten voeden het bodemleven

Planten veranderen CO2, water en zonlicht in suikers. Ze voeden bacteriën en schimmels onder de grond door deze suikers ook de bodem in te pompen. Waarom? Er zijn verschillende redenen. 

De bacteriën die de suikers op komen snoepen zijn zelf snoepgoed voor een hele horde hongerige beestjes onder de grond. Ze worden opgevreten, ingeslikt en uitgepoept. 

Iedereen die koemestkorrels voor de tuin koopt weet dat poep je planten bemest. Gelukkig! Hoef je geen koemestkorrels meer te kopen – want je hebt al bacteriën, amoeben, aaltjes, slakken en mollenpoep – allemaal gratis en voor niks…

Groenbemesters

Groenbemesters in de winter

Je kunt je voorstellen dat het handig is om dit nuttige bodemleven het jaar rond van eten en onderdak te voorzien. Dat kan! Met groenbemesters, wintergewassen en vaste planten. Ze zorgen ervoor dat iedereen in het voorjaar snel kan opstarten – de wortels zitten er al, ze hoeven niet helemaal opnieuw te groeien. Zo blijft de voedselketen intact en wordt water vastgehouden.

Mulch voedt het bodemleven

Rabarberblad als mulch

Veel van die lieve beestjes in de bodem breken dood planten- en dierenmateriaal af. Het afbraakproces zorgt alweer voor voedsel in de bodem. Ook dit soort organisch materiaal gedraagt zich als een spons. Het houdt water vast. Meer over mulchen kun je hier lezen en ook hier.

Evaporatie

Mulch en beplanting voorkomen evaporatie. Als je water in een droge periode op een kale bodem sproeit gaat het waarschijnlijk direct de lucht weer in.
Vooral mulch zorgt er dan voor dat je minder water hoeft te geven. En grotere planten, die niet verwend zijn met te vaak oppervlakkig water geven, hebben een dieper wortelstelsel aangemaakt dat vanzelf op zoek naar water gaat. Op deze manier houd je vocht in de bodem, en kan de bodemleven ook aan het werk blijven.

Wind

Laatste tip. De wind weren. Hete droge wind zorgt ervoor dat er meer water uit de bodem door de plant heen verloren gaat. Dit heet transpiratie. Een heg rond je moestuin biedt hier beschutting tegen. Dat is een goede plek voor al die vaste eetbare planten die je ook graag in een permacultuursysteem wilt.

En, oogst water van je dak met een regenton…

Meer weetjes over het bodemleven…

Lijm

Het bodemleven is mede verantwoordelijk voor de structuur van de bodem. Wormen maken gangetjes die ervoor zorgen dat het water makkelijk draineert. Bacteriën en schimmels scheiden een soort lijm uit. Alle kleine bodemdeeltjes worden aan elkaar geklit. Dat zorgt ervoor dat er genoeg lucht in de bodem komt, maar ook genoeg water. Niemand verdrinkt en niemand verstikt. Iedereen blijft lekker groeien en leven.

Ondergrondse legers

Er wordt ook gedacht dat de bacteriën en schimmels, die de planten aantrekken, tevens een onderdeel van hun beschermingsmechanisme vormen. Dit gezellige microbe-mengsel beschermt de plant tegen de wat minder gezellige soorten die rondhangen in de bodem, de SLECHTE bacteriën en schimmels… Net zoals onze eigen darmflora dat ook doet.

Heb je ook tips? Laat een reactie achter!

 

 

  1 reactie op “Droogte en stortregen? De permacultuurtuin heeft er weinig last van… Hoe dan?

Reacties zijn gesloten.