Dood, verderf en teleurstelling!

Het begint altijd te vroeg bij mij. En het resultaat is meestal dood, verderf en teleurstelling. Zaden die te vroeg gezaaid worden, in de verkeerde omstandigheden. Zonde natuurlijk. En hoe komt het? Overenthousiast ben ik vaak en ongeduldig ook!
Oké, in 2017 wordt het anders. Ik ga me beter organiseren in plaats van wild in het rond zaaien. Ik ga bedachtzaam en degelijk te werk. Ja echt…

Kun je al wat zaaien op dit tijdstip? Jawel, je kunt buiten al tuinbonen zaaien. Je kunt ook bepaalde gewassen voorzaaien in huis. Dat heeft voordelen en nadelen. Het voordeel voor mij is dat ik bezig ben! De nadelen zijn, onder andere, dat er niet echt genoeg licht is in de doorsnee tussenwoning om de zaailingen een goede start te geven. Ze worden lang en uitgerekt. ‘Leggy’ heet dat in het Engels. Niet goed. Daar krijg je zwakke plantjes van.
Maar hoe dan wel? Gezonde plantjes opkweken. In huis, met minimale middelen?

Even wat onderzoek plegen. Al snel vindt ik via internet veel leuke ideeën. Ik kwam filmpjes tegen over eenvoudige groeidozen. Deze gebruiken meestal LED-verlichting. Een nadeel hiervan is dat de lampen duur zijn. Dus, als je veel geld hebt, kun je het proberen.
Als je minder geld hebt kun je iets anders verzinnen.

Na een inhoudelijke gesprek hierover, met een hele wijze man, heb ik het volgende bedacht. De ‘stroomloze vensterbank groeidoos’. Het is vast al een keer eerder bedacht, dus het copyright ga ik niet claimen!

Hoe werkt dat?

Stap een:
Het eerste wat je nodig hebt is een vensterbank die redelijk veel licht vangt. Die van mij is op het zuidwesten, op het zuiden zou beter zijn. Mijn vensterbank is in de keuken. Ik ben heel vaak in de keuken. Het is hier warmer en de zaailingen krijgen vanzelf meer aandacht. Mijn keuken is een voorbeeld van een ‘zone een’-gebied. ‘Zones’ vallen onder het ontwerpgereedschap in de permacultuur. Om je energie te sparen zet je dingen die veel aandacht nodig hebben dichtbij, of op plekken waar je vaak bent (zone 1).

Stap twee:
Zoek een doos die goed past op de vensterbank. Deze hier is een wijndoos.

 

Stap drie:
Snijd de voorkant van de doos weg en vouw die er eventueel onder om de bodem wat steviger te maken.

 

 

 

Stap vier:
Bekleed de binnenzijden van het doos met folie. Aluminiumfolie is een energie-intensief product.
Door gerecycled folie te gebruiken spaar je tot 95% van de productie-energie-voetafdruk van niet gerecycled folie. Ik gebruik de folie van ‘If You Care‘. Folie kun je ook heel goed afwassen en meerdere keren gebruiken, net zoals plastic broodzakken. 

De functie van het folie? Lichtreflectie. Het zal de nieuwe zaailingen helpen om meer licht te vangen en zo minder uitgerekt te groeien.

Stap vijf:
Bekleed de bodem met, jawel…: een oude broodzak. Dit beschermt de doos tegen het vocht.

Stap zes:
Nu wordt het leuk! Zaaien. Ik heb paprika’s voor de tunnelkas van onze buurttuin gezaaid.

Hier zie je een foto van het zicht van buitenaf. Ik ben benieuwd of het gaat werken…

 

 

Wat zijn de nadelen/knelpunten van zo’n systeem?

Paprika’s willen warmte. Rond de 20 graden hebben ze nodig, ook om te ontkiemen. Mijn huis is lang niet zo warm. Ik zou er een gloeilamp boven kunnen zetten voor de eerste paar weken. Ik zou de doos steeds naar de zonkant kunnen verhuizen. Of misschien een kruik erin zetten en afdekken met plastic folie? Jij een tip?
In de avond haal ik de doos weg van het raam. Overnachten op de keukentafel zorgt ervoor dat de zaailingen geen kou vatten.

Het heeft me ongeveer 10 minuten en geen geld gekost om deze doos te maken. Dus als het niks oplevert is het niet erg. Ik ben benieuwd hoe anderen een succes van binnen voorzaaien maken.

Wordt vervolgt…