Deze winter biodiversiteit opbouwen met vier makkelijke klusjes

lieverheersbeestjes overwinteren in holle stengels

Goed voor je tuinmedewerkers zorgen deze winter

Ze helpen je de hele lente, zomer en herfst door, door het plagenvrij en vruchtbaar houden van je tuin. De gratis tuinmedewerkers. Ze vliegen, fladderen en kruipen rond. Na vele maanden lekker bezig zijn in de tuin zijn ze in de winter aan een beetje rust toe en hebben ze onze hulp heel erg nodig.

En wat moeten we dan doen? Da’s makkelijk, ongeveer niks…

Opruimdrift

Opruimdrift heeft geleid tot het idee dat je je tuin ‘winterklaar’ moet maken. Stengels wegknippen, snoeien en het hout laten afvoeren, bladeren weghalen. En vergeet niet om van je bodem lekkere ‘zwarte aarde’ te maken (zo geliefd bij volkstuinverenigingen ☺) Doe je gratis tuinmedewerkers een lol, geef ze een kerstpakket door deze winter niets te doen in de tuin – daar worden ze blij van!

Nee, niet doen, niet winterklaar maken!

Of tenminste winterklaar maken op een manier die de gratis tuinmedewerkers helpt in plaats van hindert.

Lieveheersbeestjes, grondkevers, padden, wilde bijen en pissebedden; ze brengen allemaal de winter door onder bladeren, in uitgedroogde bloemstengels en in holletjes in de bodem. Het weghalen van blad, en het spitten in de aarde staat voor veel dieren gelijk aan het weghalen van een lekker warme winterdekbed.

Stel je voor dat iemand jouw dekbed midden in de nacht eraf rukt en naar de container brengt om vervolgens je bed te verknippen en om te keren – nou, dat dus….

Laat al het blad de bodem bedekken

Als je bomen in de tuin hebt, krijg je bladeren. Je kunt er gerust van uitgaan dat de bladeren goed zijn voor die boom. Laat maar liggen! Het blad verteert langzaam gedurende de winter en geeft voeding en onderdak aan beestjes en schimmels en uiteindelijk ook aan je planten waardoor ze sterker en mooier worden.

Heb je een moestuin? Niet alle blad is even handig voor moestuinbedden, maar veel toch wel. Kijk hier voor een lijst en uitleg.

Maak bladhopen

Een mooie hoop blad en takken is ideaal voor o.a. egels. Iedereen weet dat egels helpen in de tuin met het opruimen van slakken. Maar wist je ook dat ze het ook heel moeilijk hebben in onze moderne, opgeruimde wereld?

Maak takkenrilletjes en takkenhoopjes

takkenrillen en bladhoop bij de Schellerhoeve

Winter is voor de meeste bomen snoeitijd. Langs de weg in Zwolle zie ik elk jaar rijen en rijen bigbags vol met tuin’afval’. We kunnen het beter tuin’goud’ noemen, want het kan de basis van een biodivers paradijs vormen.

Maar ja, het ziet er zo slordig uit als je overal takken laat liggen. Een hoekje in je tuin overlaten voor een takkenhoop is echter een goed idee.

Is je tuin te klein, of heb je toch liever rechte lijnen? Dan kun je een takkenril aanleggen.  Langs de schutting bijvoorbeeld heeft iedereen ruimte… toch?

Wie wonen er in een takkenril?

Heel veel vogels zijn blij met een takkenril: de winterkoning, de heggenmus, de roodborst. Waarom? Omdat het beschutting biedt, maar ook omdat er in een takkenril veel voedsel te vinden is.

De takken in een ril breken langzaam af en geven hun nutriënten terug aan de bodem en je planten. Ze zijn een plek voor bodemverbeterende schimmels en bacteriën en zelfs bepaalde rupsen overwinteren in een takkenril. Win-win situatie, want deze wezens gaan je helpen in de tuin.

Hoe maak je een takkenril? Kijk hier. Kleinere versies zijn ook goed!

Hou je snoeischaar binnen tot de lente

rozenbottel

De holle stengels van uitgebloeide planten zijn een ideale slaapplek voor allerlei insecten. De insectenpopulatie is tegenwoordig in crisis. Ze holt waarschijnlijk achteruit door het gebruik van pesticiden en ook door het wegnemen van habitat. Vooral in de stedelijke achtertuin kan iedereen hierin een groot verschil maken.

 

Maar waarom is het erg dat er minder insecten zijn?

Insecten en planten vormen de basis van de globale voedselketen. En wie zit er helemaal bovenin? Ja, JIJ ☺! Dus zonder insecten ga jij er uiteindelijk ook aan…

Laat de stengels staan en zorg ervoor dat je veel insectenbloemen in je tuin hebt en (onnodig te melden) gebruik a.u.b. geen insecticiden, pesticiden, kunstmatige meststoffen – biologisch of niet biologisch ze zijn allemaal even erg en onnodig.

De uitgebloeide stengels van bloemen hebben vaak ook mooie zaaddozen die belangrijk zijn voor vogels en bieden alweer beschutting in de winter. Laat ze staan en geniet van hun schoonheid als ze in de wintermaanden met rijp worden bedekt.

Alles samengevat in een leuk filmpje!

 

 

  1 reactie op “Deze winter biodiversiteit opbouwen met vier makkelijke klusjes

Reacties zijn gesloten.