Bouw een kippencomposttoilet en laat de natuur het werk voor je doen.

Permaculture is a philosophy of working with, rather than against nature; of protracted and thoughtful observation rather than protracted and thoughtless labor; and of looking at plants and animals in all their functions, rather than treating any area as a single product system

Bill Mollison

Permacultuur gaat over het werken met de natuur mee. Het gaat over lang en bedachtzaam observeren van je situatie i.p.v. veel en ondoordachte arbeid verrichten. Het gaat over het kijken naar planten en dieren als geheel, wat hun gedrag en kwaliteiten zijn en hoe je ermee kunt werken om een win-winsituatie te creƫren!

De oplossing zit in het probleem

Meer lezen

Waarom mulchen onmisbaar is in de (winter)moestuin

Mulchen moet je doen!

Mulchen is in de wintermaanden echt onmisbaar voor je moestuin. Dus als je mij niet gelooft is dit artikel speciaal voor jou šŸ˜‰

De natuur vindt ook dat je moet mulchen. Ze gooit het letterlijk voor je voeten en op precies het juiste moment. Herfstbladeren! Ik heb er al veel over geschreven.

Herfst is het geschikte moment omdat de bodem nog redelijk warm is. Mulchen is een beetje zoals je huis isoleren. Als de bodem al koud of bevroren is wanneer je mulcht, hou je de koud in de bodem. Als je mulcht op het moment dat de bodem nog warm is houd je de warmte binnen en de kou buiten. Dat is goed voor het bodemleven, dat kan lekker doorgaan met het bewerken van de bodem zodat jij het niet hoeft te doen.
Gratis tuinmedewerkers!

Een bodem zonder mulch of beplanting… what’s the problem?

Meer lezen
kweekgras met wortels

Kweekgras! De oplossing zit in het probleem…

Kweekgras, wie kent het niet? Nou jij misschien niet, dus hier alvast een foto!

kweekgras met wortels
Kweek

Kweekgras is een van de geweldige planten die gebruik maakt van lange ondergrondse wortels om zichzelf te verspreiden. Op elke cm langs de wortel zit een kraagje van kleinere wortels. Uit elke kraagje kan een nieuwe plant groeien. Dat betekent dat het lastig is om kweekgras met spitten, vrezen en/of vloeken te verwijderen. Van elke stukje overgebleven wortel groeit doodleuk een nieuwe plantje (en hij lacht je uit terwijl hij bezig is).

Meer lezen

Permacultuur bij De Plantzoen

De Plantzoen is een permacultuurtuin / voedselbosje bij de Schellerhoeve, een wijkboerderij aan de rand van Zwolle Zuid. Vaste bewoners van de Plantzoen zijn een paar kippen, eenden en konijntjes die vrij rondscharrelen tussen het groen. De tuin wordt onderhouden door een groepje enthousiaste vrijwilligers en door mensen die (tijdelijk) niet kunnen deelnemen aan het reguliere arbeidsproces. In de Plantzoen kun je tot jezelf komen, weer ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt.

De winkel

Tussen april en oktober, elke woensdag van 11.00 tot 14.00 uur kunt, u aan de achterzijde van de Plantzoen, groenten en fruit kopen uit onze tuin. 

Het zijn de groenten en het fruit die op dat moment rijp zijn en die diezelfde ochtend vers door ons zijn geoogst. Verser kunt u het nergens krijgen!

Alles wat we verbouwen is natuurlijk biologisch, maar het is zelfs beter dan biologisch.
Waarom? Omdat wij het bodemleven stimuleren door het toevoegen van organisch materiaal en het inzetten van wilde en tamme dieren.

Op deze manier worden mineralen, die essentieel zijn voor gezonde plantengroei, beschikbaar gemaakt voor onze gewassen.

We bestrijden niks en zorgen ervoor dat de natuur zelf de plagen kan beheren door onze tuin te delen met allemaal dieren, insecten en inheemse planten.
Hierdoor zijn onze producten vol nutriƫnten en super lekker!

Wij zijn een vrijwilligerstuin. Onze bestaan is mogelijk gemaakt door gebruik te mogen maken van land onder het beheer van Travers Welzijn. Onze winkel draait geen winst. Alles wat we verdienen wordt gebruikt om het onderhoud van de tuinen te bekostigen.