De kippen kringloop

Leven in een ecosysteem is mogelijk gemaakt door het kringlopen van materie en energie. 

Planten zijn de eerste stap omdat ze energie van zonlicht kunnen veranderen in voedsel voor andere organismen.

Ecosystemen gebruiken het (huidige) zonlicht voor hun energie. Mensen gebruiken oud zonlicht (fossiele brandstoffen) voor hun energie. 

In onze permacultuurtuin bij Wijkboerderij de Schellerhoeve in Zwolle proberen we de natuurlijke systemen na te bootsen. De grootse uitdaging op dit moment is het voeren van de kippen en eenden in de winter zonder ingekochte granen. Waarom wil je geen ingekochte granen gebruiken? Voor meerdere redenen: het is zonde om granen in dieren te stoppen – die kun je beter zelf direct opeten, kippenvoer bevat vaak soja. Soja wordt in andere landen geteeld en leidt tot veel problemen. o.a. het kappen van bossen, industriĆ«le landbouw (fossiel, afbraak biodiversiteit e.d.) en het overschot aan fosfaat in onze bodem en watersystemen.

We proberen gebruik te maken van het huidige zonlicht. We proberen de kippen te voeren op een manier die geen extra land inneemt en die gezonder is voor de kip.

Hoe dan?Read more

Hoe bescherm je de bodem in de winter?

We zijn volop aan het oogsten in de permatuin. En hoewel we nog midden in de jaarlijkse courgette invasiezitten, ben ik ook bezig met vooruit plannen zodat mijn met liefde opgebouwde bodem gezond blijft tijdens de wintermaanden.

Het beschermen van de bodem heeft vooral met afdekken en het vasthouden van voedingstoffen te maken. Een bodem die blootgesteld is aan de elementen klinkt snel in en verliest zijn natuurlijke vruchtbaarheid.Read more

Droogte? Los het zelluf op!

Meestal ben ik in mijn blogs evenwichtig en genuanceerd (hoop ik ;-))
Maar ik merk, met deze aanhoudende droogte, dat ik nu mijn geduld aan het verliezen ben – eigenlijk ben ik gewoon super pissed – dus bij deze!

Er zijn veel discussies over droogte en bomen de laatste tijd. Ik zeg ook tegen mensen ‘plant bomen tegen de droogte’. Het standaardantwoord is vaak dat bomen toch zoveel water zuigen, en dus onderdeel van het probleem zouden zijn…?!?!?!
Dit doet me denken aan het verhaal over regenwormen en hoeveel CO2 ze uitstoten, en aan de fundamentele onwetendheid over hoe ecosystemen werken om juist alles in balans te houden – give and take. Cycli dus….

Read more