Droogte in de moestuin.
Ook zo een hekel aan sjouwen met gieters?
Doe het dan niet! (of iig niet zoveel).
Kies voor slimme manieren om met droogte in de moestuin om te gaan.
Wat doe jij als je buiten moet zijn terwijl het heel droog en heet is?
Ik zet een zonnehoed op 🙂 En soms smeer ik me in met zonnebrand. Ik zit ook veel in de schaduw. Net zoals ik hebben veel planten in de moestuin een beetje bescherming tegen de zon nodig als het heel heet is. Bescherming zorgt ervoor dat je ook minder water moet geven.
Moeilijk? Nee, makkelijk 🙂
Gericht water geven
Als jij dorst hebt gooi je een glas water in je mond, niet over je hoofd. En ook zo met planten. Zorg ervoor dat het water niet weer meteen verdampt door het water bij de wortels van de plant te laten aankomen. Bij de kolen graaf ik een kuiltje en daar giet ik een beetje water in. Daarna meteen het kuiltje met droge aarde afdekken. Zo voorkom je dat het water direct de lucht in gaat.
Geef water ook het liefst in de vroege ochtend of in de avond, om verdamping nog meer tegen te gaan.
Bij zaaien op de goede manier water geven
Bij het zaaien van zaden kun je ervoor zorgen dat ze een reserve van water onder de grond hebben waardoor je niet zoveel moet gieten.
Hier kun je lezen over slim water geven bij het zaaien van zaden.
Maak slim gebruik van zwaartekracht
Water stroomt naar beneden. Da’s handig. Met een opgehoogd bed hoef je dus alleen op de bovenkant water te geven. Je kunt er ook vanuit gaan dat onderaan het bed vochtiger is dan bovenop. In deze foto zie je een kuil in de bovenkant van het bed. Hier gieten we water in en weten we dat het water ook beneden terecht komt.
Zet een zonnehoed op!
Net zoals Harry genieten planten van een hoed bij heet weer. Het weerkaatst het zonlicht, beschermt de planten tegen uitdroging door de wind en helpt ook verdamping te voorkomen.
Welke soort hoed is het beste? Microklimaatdoek werkt heel goed. Als je het overnacht over de gewassen laat liggen helpt het zelfs met irrigeren. Water uit de lucht verzameld zich op het doek in de nacht, en druppelt naar beneden op je planten. Maar niet alle microklimaat doek is even goed. Goedkoop doek breekt heel snel af door UV-straling. Gezien het van plastic gemaakt is, is het beter voor kwaliteit te gaan. Het microklimaatdoek dat wij gebruiken gaat 10 jaar mee en is te bestellen via Biogroei
Smeer de bodem in met zonnebrand
Natuurlijke zonnebrand dan. Dat heet mulch (lees hier meer over mulch).
Mulchen kun je met levende planten en ook met dood organisch materiaal. Met levende planten zorg je ervoor dat de bodem bedekt is, en dat je een extra oogst krijgt. Hierboven zie je goudsbloemen tussen de uien. Als de goudsbloemen te groot worden kun je ze eruit trekken en neer leggen op het bed als ‘dode’ mulch. Hieronder hebben we met koolbladeren de knoflook afgedekt. Mulch voorkomt verdamping uit de bodem en voedt ook het bodemleven.
Denk in systemen
Vaak verspillen we veel water omdat we niet in systemen denken. Als je in systemen denkt ben je bezig met verbindingen tussen verschillende ‘elementen’. Zo hebben we hier het badje van de eenden. Door het badje neer te zetten op plekken waar de planten meer water nodig hebben zorg je ervoor dat het water vanzelf komt waar het nodig is. Het fladderen van het badderen is een soort beregeningssysteem. Dit badje staat naast de nieuwe wilgenstekken die wat extra vocht nodig hebben. Eenden vinden het ook leuk om te poepen in het water. Dit water is dus voedselrijk. Dus wat overblijft kun je bij planten gieten die meer voedsel nodig hebben zoals kool.
Bescherm je tuin tegen wind
Wind in combinatie met zon droogt je planten sneller uit. Een plant is een soort waterpomp. Als er veel zon is zuigt de plant water uit de bodem die via het blad weer de lucht in gaat. Op deze manier kan de plant koeler blijven. Als er veel wind is op zonnige dagen gaat dit proces sneller, waardoor de plant sneller uitdroogt en sneller water uit de bodem onttrekt. Een goede windwering is onmisbaar rond de moestuin. Door een windwering van verschillende (eetbare) soorten te planten zorg je ook voor oogst en biodiversiteit.
Ons windscherm bevat verschillende eetbare bomen en struiken waaronder:
bessenstruiken
gele kornoelje
walnoot
hazelaar
kroosjes
vlierbes
sleedoorn
krent
kers
Organisch materiaal in de bodem
Zorg ervoor dat je veel organisch materiaal toevoegt aan de bodem. Compost en mulch zijn onmisbaar. Organisch materiaal werkt o.a. als een spons en houd water vast, en heeft talloze andere voordelen. Vermijd ook (zoveel mogelijk) het bewerken van de bodem. Veel schimmels zijn ook belangrijk in het vasthouden en vervoeren van water onder de grond. Grondbewerking vernietigt de draadjes van de schimmels waardoor ze niet meer kunnen leven. Regelmatig spitten en ploegen zorgt ook voor het te snel oxideren van organisch materiaal waardoor CO2 de lucht in gaat.
Plant bomen
Bomen zijn een belangrijk element in de watercyclus. Bomen hebben een regulerende werking op het klimaat. Meer bomen betekent meer regen, maar ook meer opname van regenwater in de bodem en meer ‘oogsten’ van water uit de lucht in de vorm van condensatie. Veel bomen hebben blad dat geschikt is als mulchmateriaal.