5 tips om je planten te combineren

Kunnen planten elkaar helpen? Fascinerend vraagstuk! Maar ja, hoe kom je erachter wie wie helpt, en of ze elkaar echt helpen? Planten kunnen niet praten, of schrijven, dus het blijft een lastig verhaal.
Gelukkig is er een makkelijker manier om ervoor te zorgen dat jouw planten elkaar helpen in de tuin.

Zorg ervoor dat ze elkaar niet hinderen!

Hoe dan?
Sluit concurrentie uit en… lees de informatie op het zaadpakket.

Plantencombinaties en tijd

Voorteelt, hoofdteelt en nateelt. Er zijn gewassen die groeien in de winter en het vroege voorjaar, in de lente en zomer en in de herfst.

Als je slim bent kun je bijna het hele jaar door verschillende gewassen laten groeien in je bedden. 

De eerste stap is je zaden ordenen op tijdstip. Alles wat gezaaid kan worden in de herfst, alles wat gezaaid kan worden in de lente, de zomer en de nazomer/herfst. Dan weet je wat de samenwoon-mogelijkheden zijn per seizoen en tijdstip.

knoflook tussen de winterpostelein

Bijvoorbeeld:

Herfst: Knoflook en veldsla

Zomer (na de oogst): Sperziebonen + pompoen

Herfst (na de oogst) : Spinazie of lepelblad

Plantencombinaties en standplaats

Daarna kijk je naar de behoeftes van de planten: microklimaat (zon, schaduw enz.) en bodembehoeftes – veel bemesting, weinig bemesting, veel water, weinig water enz.
Deze informatie is op het zaadpakket te vinden.

Planten die dezelfde soort bodem nodig hebben zou je logisch bij elkaar kunnen zetten.
Bijvoorbeeld: wortels en uien willen allebei een bodem met niet teveel bemesting. Die kunnen makkelijk samen.

Met microklimaat kun je beginnen een beetje creatief te worden. Stel je hebt een plant die een beetje schaduw en koelte wil, zoals sla. En een plant die volle zon wil, zoals bieten. Misschien kun je de sla ten noorden van de bieten zaaien in het bed zodat het grote blad van de biet een parasol voor de sla vormt!

Plantencombinaties en bladvorm

mais in een bed van klaver

Hoe groot wordt het blad van je gewas en hoe groeit het? Sla groeit relatief laag bij de grond, met brede bladeren en een ronde vorm. Tuinbonen worden hoger en groeien met een meer getakte vorm. De sla dekt de grond af en houd zo de vochtigheid in de bodem. De tuinbonen groeien hoog en maken wat schaduw voor de sla. Tuinbonen zijn ook stikstofbinders. Mogelijk maken ze stikstof beschikbaar voor de sla.
Deze combinatie werkte het afgelopen seizoen heel goed bij de permacultuurtuinen.

Nog een voorbeeld. Spinazie groeit relatief laag en breed bij de grond. Kolen worden hoog en breed. Spinazie vindt een beetje schaduw ook lekker en gedijt goed onder de parasol van de kolen. Ze hebben allebei relatief veel bemesting nodig. Dit bed kun je wat extra compost geven.
Spinazie groeit ook sneller dan de kolen. Dus voordat de kolen te groot zijn geworden en teveel concurrentie bieden, heb je de spinazie al geoogst.

sla tussen de tuinbonen

Plantencombinaties en wortelvorm

Wortels hebben, net als bladeren, verschillende vormen en omvang. We kunnen ze helaas niet zien. Het is een stuk moeilijker te combineren. Sommige wortelvormen zijn overduidelijk – zoals die van wortels! Met veel planten zul je de wortels in de loop van de tijd leren kennen door je planten uit de grond te trekken. Geef dan aandacht aan de wortels, ze kunnen je helpen.

Een wortel en een pastinaak hebben allebei een penwortel. die haalt voedingstof van dieper in de grond. Door te combineren met een plant die een wat oppervlakkige wortel heeft zorg je ervoor dat iedereen genoeg ruimte heeft in de bodem. Wortels en uien is een klassieke combinatie. De ui zit meer aan de oppervlakte met zijn wortel. En de bladvormen van deze planten zitten elkaar ook niet in de weg. Biet met prei werkte ook goed voor mij, afgelopen seizoen.

Plantencombinaties en de bodem

Alleen planten combineren betekent niet dat je dan altijd gezonde planten zult krijgen. De bodem is doorslaggevend. Een bodem vol leven en organisch materiaal geeft altijd een betere kans op slagen dan alleen het combineren van planten. De bodem is het fundament waarop je succesvol een tuin kunt bouwen. Die kun je verbeteren met het gebruik van mulch en compost en door het goed te onderzoeken voordat je begint!