Hooray! De vogelgriep: ”elk nadeel heb zijn voordeel…”

of, à la permacultuur,

The problem is the solution

(de oplossing zit in het probleem)

Bill Mollison

 

Hebben permacultuur en voetbal dan iets met elkaar te maken?

De vogelgriep is terug in het land – probleem?

Help! We zitten in een kas?!

De eenden en kippen bij de boerderij moeten vanwege de vogelgriep opgehokt worden. Gelukkig hebben we maar twee loopeenden – Franka en Stein, dus heel veel ruimte hebben ze niet nodig. Maar ja, het is een probleem…Read more

Deze winter biodiversiteit opbouwen met vier makkelijke klusjes

lieverheersbeestjes overwinteren in holle stengels

Goed voor je tuinmedewerkers zorgen deze winter

Ze helpen je de hele lente, zomer en herfst door, door het plagenvrij en vruchtbaar houden van je tuin. De gratis tuinmedewerkers. Ze vliegen, fladderen en kruipen rond. Na vele maanden lekker bezig zijn in de tuin zijn ze in de winter aan een beetje rust toe en hebben ze onze hulp heel erg nodig.

En wat moeten we dan doen? Da’s makkelijk, ongeveer niks…Read more

Kwaaaaaak, hallo loopeenden, doeg slakken!

Loopeenden en slakken – een gouden combinatie

Na lang wachten zijn ze toch aangekomen. Frank en Stein, de slakken-etende loopeenden, zijn na vijf maanden in mijn achtertuin nu geïnstalleerd in hun nieuwe tehuis, de permacultuurtuin bij Wijkboerderij de Schellerhoeve.

Kwaaaaaak, hallo loopeenden, doeg slakken!
Frank en Stein wennen aan hun nieuwe thuis

Wat gaan ze daar doen?  Ze gaan onder andere onze slakkenpopulatie onder controle houden. Ze lusten heel erg graag slakken, en zo werken we met de natuur mee.

Maar ze doen nog veel meer!

Een element heeft meerdere functies

Een van de permacultuurprincipes luidt dat je ervoor zorgt dat de elementen (voorwerpen / planten / dieren) die je in je ‘ontwerp’ gebruikt, meerdere functies hebben.

Read more

Welke herfstbladeren zijn het beste voor mulchen?

Gratis je bodem opbouwen!

Herfst! Overal vallen bladeren naar beneden. De moestuinbedden hiermee afdekken is een super manier om je bodem te beschermen en te verrijken tijdens de wintermaanden.

Bescherming van de bodem? Waartegen?

In de winter zijn er meestal minder planten in de moestuinbedden. Een kale bodem is echter erg kwetsbaar. Regen en wind hebben vrij spel. Zonder plantenwortels in de bodem en een beschermend bladerdek er bovenop kan gemakkelijk bodemerosie optreden. Bodemerosie leidt weer tot vernieling van de bodemstructuur en het uitspoelen van voedingsstoffen.

Vernieling van de bodemstructuur betekent o.a. dat de bodem inklinkt. Een ingeklonken bodem bevat weinig zuurstof en zonder zuurstof kan er weinig leven.

De beste oplossing hiervoor is dat de bedden jaarrond begroeid blijven. In de winter kan dat met groenbemesters of wintergewassen zoals postelein en veldsla.

Een tweede optie is de bedden afdekken met herfstbladeren (liefst beide opties samen uitvoeren!). Maar welke bladeren kun je het beste gebruiken?

Geschikte bladeren voor mulchen van de moestuinbedden

Bladeren die ik gebruik zijn afkomstig van de volgende boomsoorten:

 • wilg
 • linde
 • robinia
 • els
 • es
 • populier
 • berk
 • hazelaar

 

Het blad van deze boomsoorten breekt makkelijk en snel af en produceert tijdens het afbraakproces geen stoffen die een probleem zouden vormen voor je zaailingen in de lente (voor zover ik weet).
De linde vooral staat bekend als een boom die kalk in zijn blad zou opslaan. Deze kalk komt dan weer vrij in de bovenste laag van de bodem en komt ten goede aan het bodemleven en je planten.

Bladeren die ik niet gebruik zijn van de boomsoorten die vaak weinig begroeiing toelaten rondom hun stam heen; grote bosbomen als:

 • eik
 • paardenkastanje
 • beuk

Vooral eikenblad heeft de reputatie dat het de grond zou verzuren en tijdens de afbraak een stof zou produceren die de groei van zaailingen onderdrukt.
De bladeren van deze bomen bevatten meer lignine, wat betekent dat ze langzamer afbreken en vooral door schimmels afgebroken worden. Langzaam afbreken heeft als gevolg dat ze langer blijven rondhangen, wat het inzaaien van je bedden in de lente mogelijk verstoort.
Schimmels scheiden zuren uit om lignine af te breken, dus de pH van je bodem wordt mogelijk ook zuurder met teveel gebruik van deze soort bladeren als mulch.

Diversiteit

Bij twijfel, hanteer diversiteit! Als er veel verschillende bladsoorten door elkaar gebruikt worden voor mulch of compost moet het vanzelf goedkomen. Eikenblad in kleine hoeveelheden gemengd met ander bladeren hoeft niet zo’n probleem te zijn en wordt op deze manier toch gebruikt door veel tuinders als mulchmateriaal.